Weefselonderzoek van een maagverwijdering

Bij mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal).dragers kan er sprake zijn van een preventieve maagverwijderingHet operatief verwijderen van de maag waarin vooraf geen (gevorderde vorm van) kanker is vastgesteld. De chirurg haalt de maag weg om (verdere vordering van) kanker te voorkomen. of een curatieve maagverwijderingHet operatief verwijderen van de maag bij een al vastgesteld (verder gevorderd) kankergezwel. Curatief betekent ‘met als doel om de kanker te genezen’.. Het weefselonderzoek bij een preventieve maagverwijdering bestaat uit het onder de microscoop beoordelen van al het maagweefsel. De klinisch patholoogEen arts die onder de microscoop weefsel beoordeelt. Bij erfelijke maagkanker gaat het om weefsel van de maag en eventueel borst(en). Dit kan in de vorm van een biopt of een operatieve verwijdering van de maag of borst(en) zijn. Via onderzoek van dit weefsel onder de microscoop worden diagnoses gesteld. kijkt of en hoeveel (vroege/oppervlakkige) zegelringcelcarcinomenEen zegelringcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor die (voor een deel) uit zegelringcellen bestaat. Het is het specifieke subtype van maagkanker dat wordt gevonden bij CDH1- en CTNNA1-mutatiedragers. Het heet een zegelringcelcarcinoom, omdat de cellen onder de microscoop op zegelringen lijken. De cellen zijn gevuld met slijm en de kern van iedere cel wordt hierdoor naar de rand gedrukt. er zijn. Literatuuronderzoek laat zien dat in meer dan 95 procent van alle preventieve maagverwijderingen er tenminste één zegelringcelcarcinoom gevonden wordt. Meestal gaat het hier om een vroeg stadium. Het beoordelen van de complete maag onder de microscoop is erg tijdsintensief werk. Normaal gesproken beoordeelt de klinisch patholoog een paar coupes van een maag (dunne plakjes weefsel op een glaasje) onder de microscoop. Dit is omdat een groot deel van de beoordeling met het blote oog gebeurt. Bij een preventieve maagverwijdering zijn meestal geen afwijkingen met het blote oog te zien. Daarom beoordeelt de klinisch patholoog de complete maag onder de microscoop. Het is normaal dat het weefselonderzoek van een maagverwijdering tenminste twee tot vier weken duurt.

In het geval van een curatieve maagverwijdering is er een eerder vastgestelde tumorEen opeenstapeling van kwaadaardige cellen. Afhankelijk van de afwijkingen gezien met het blote oog, beoordeelt de klinisch patholoog het weefsel voor een deel of uitgebreider onder de microscoop.

Ben je benieuwd hoe een maag eruitziet die klaar is voor onderzoek door een klinisch patholoog? Klik dan hier. Deze maag is vanwege de CDH1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 1998). Iemand met een mutatie (verandering) in het CDH1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker en lobulair-type borstkanker (vrouwen).-mutatie preventief verwijderd. Op de foto zie je dat de maag is geopend langs de buitenste rand. Je kijkt dan op het slijmvlies. Er zijn met het blote oog geen tumoren te zien. In het midden zie je een bruin-rood vlekje. Dit is een kleine bloeduitstorting en geen specifieke afwijking. De blauwe pijlen geven in meer detail aan wat je kunt zien op de foto.