Biopten van de maag

Bij mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal).dragers kunnen maagbiopten Een maagbiopt is een klein stukje weefsel dat de arts met een soort happertje (een biopteur) weghaalt tijdens het maagonderzoek. worden afgenomen tijdens maagonderzoek. Een maag-darm-leverarts neemt willekeurig biopten uit het maagslijmvlies. Als de maag-darm-leverarts tijdens het maagonderzoek afwijkingen ziet dan neemt hij of zij gerichte biopten. De klinisch patholoogEen arts die onder de microscoop weefsel beoordeelt. Bij erfelijke maagkanker gaat het om weefsel van de maag en eventueel borst(en). Dit kan in de vorm van een biopt of een operatieve verwijdering van de maag of borst(en) zijn. Via onderzoek van dit weefsel onder de microscoop worden diagnoses gesteld. beoordeelt de biopten daarna onder de microscoop om te zien of er afwijkingen zijn. Bij CDH1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 1998). Iemand met een mutatie (verandering) in het CDH1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker en lobulair-type borstkanker (vrouwen). en CTNNA1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 2013). Een mutatie (verandering) in het CTNNA1-gen komt veel minder vaak voor dan een mutatie in het CDH1-gen. Iemand met een mutatie in het CTNNA1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker. Of er ook een verhoogd risico op lobulair-type borstkanker bestaat, is voor nu nog onduidelijk. komen specifieke maagtumoren voor, deze worden zegelringcelcarcinomenEen zegelringcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor die (voor een deel) uit zegelringcellen bestaat. Het is het specifieke subtype van maagkanker dat wordt gevonden bij CDH1- en CTNNA1-mutatiedragers. Het heet een zegelringcelcarcinoom, omdat de cellen onder de microscoop op zegelringen lijken. De cellen zijn gevuld met slijm en de kern van iedere cel wordt hierdoor naar de rand gedrukt. of diffuusEr zijn grofweg twee typen maagkanker: 1) Het diffuse type en 2) het intestinale type. Het diffuus-type maagkanker is de maagkanker die bij CDH1- en CTNNA1-mutatiedragers voorkomt. Een diffuse groeiwijze betekent dat onder de microscoop de kanker niet scherp omlijnd (afgegrensd) is. Bij het intestinale-type is de kanker vaak wel scherp omgrensd.-type kanker genoemd. Om deze cellen makkelijker te herkennen onder de microscoop, worden aanvullende kleuringen gebruikt, bijvoorbeeld om slijm in deze cellen aan te kleuren (PAS-D kleuring). Deze tumoren kunnen diffuus door de maag groeien. Tijdens het maagonderzoek en onder de microscoop zijn deze tumoren vaak lastig te herkennen. Ook kunnen er specifieke voorstadia zijn van zegelringcelcarcinoom. Deze voorstadia worden alleen bij mensen met deze erfelijkeBepaald door je genen. Iets wat in de familie kan worden doorgegeven aan de volgende generatie. Voorbeelden: De CDH1- of CTNNA1-mutatie. vorm (CDH1 en CTNNA1) van maagkanker gevonden. De beoordeling van de biopten kan zomaar minimaal vijf werkdagen duren.

Een zegelringcelEen tumorcel die niet meer in weefselverband ligt, maar losgelegen is. Daarom kan de cel invasief groeien. Invasief betekent verder in de diepere wandlagen van de maag. heet zo, omdat de cel onder de microscoop lijkt op een zegelring (zie het plaatje hieronder). Deze typische vorm komt doordat de cel is gevuld met slijm en de kern van de cel hierdoor naar de rand wordt gedrukt.

Op het plaatje hieronder zie je hoe cellen er onder een microscoop uitzien (450 keer vergroot). De zwarte pijltjes wijzen zegelringcellen aan.

Op het linker plaatje hieronder zie je een vroeg zegelringcelcarcinoom (tweehonderd keer vergroot). Deze zegelringcelcarcinoom is opgebouwd uit goed te herkennen zegelringcellen. Op het plaatje liggen de zegelringcellen diffuus als heldere cellen tussen de normale klierbuizen. Als voorbeeld zijn drie zegelringcellen zwart omcirkeld. Tijdens een maagonderzoek is een vroeg zegelringcelcarcinoom te zien als een wit vlekje. Wil je hier meer informatie over? Dat kun je vinden onder Waar wordt op gelet bij het maagonderzoek?

Op het rechter plaatje zie je een gevorderd zegelringcelcarcinoom (honderd keer vergroot). Er is sprake van een diffuse woekering van sterk niet normale (atypische) cellen. Bovenin het plaatje kun je wat lichtere/heldere zegelringcellen zien. Naar beneden toe ziet het er paarser/donkerder uit. De cellen zijn daar atypischer en groeien verder in de diepere wandlagen van de maag. Wil je lezen over hoe verder gevorderde maagkanker er uit kan zien tijdens een maagonderzoek? Klik dan hier.