Waar wordt op gelet bij het maagonderzoek?

Kenmerken (maagonderzoek) van een beginnende maagkanker zijn scherp afgrensbare, oppervlakkige witte vlekjes in het maagslijmvlies (Foto 1 en Foto 2 hieronder). Op Foto 1 en Foto 2 zie je een klein zegelringcelcarcinoomEen kwaadaardige tumor die (voor een deel) uit zegelringcellen bestaat. Het is het specifieke subtype van maagkanker dat wordt gevonden bij CDH1- en CTNNA1-mutatiedragers. Het heet een zegelringcelcarcinoom, omdat de cellen onder de microscoop op zegelringen lijken. De cellen zijn gevuld met slijm en de kern van iedere cel wordt hierdoor naar de rand gedrukt. in de maag (aangegeven met een blauwe cirkel). Deze afwijking groeit oppervlakkig en dus nog niet in de diepere wandlagen van de maag. De afwijking op de foto’s is 3 mm groot. Het beeld is dus sterk uitvergroot. Op Foto 1 is de afwijking te zien met het gebruik van ‘wit licht’. Op Foto 2 wordt een lichtfilter gebruikt. Dit licht vergroot het contrast (verschil) waardoor dit soort afwijkingen beter te vinden zijn.

 

Wil je een foto van een normale maag zien? Klik dan hier. De normale maagplooien verstrijken als er lucht in de maag wordt geblazen.

Wil je een foto van een maag met diffuusEr zijn grofweg twee typen maagkanker: 1) Het diffuse type en 2) het intestinale type. Het diffuus-type maagkanker is de maagkanker die bij CDH1- en CTNNA1-mutatiedragers voorkomt. Een diffuse groeiwijze betekent dat onder de microscoop de kanker niet scherp omlijnd (afgegrensd) is. Bij het intestinale-type is de kanker vaak wel scherp omgrensd.-type maagkanker die ingroeit in de diepere lagen van de maagwand zien? Klik dan hier. Je ziet niet duidelijk één afwijking, maar de maagplooien zijn rood, verdikt en stug. De maagplooien verstrijken niet goed als er lucht in de maag wordt geblazen.

Kenmerken (maagonderzoek) van een verder gevorderde maagkanker kunnen zijn:

  • kleine of grotere zweren;
  • een verandering van de bloedvattekening in het slijmvlies;
  • een grof stippen patroon (het pitpatroon) van het slijmvlies;
  • verdikte maagplooien;
  • een maag die met lucht niet goed is op te blazen.

Wil je bekijken hoe beginnende en verder gevorderde maagkanker er onder de microscoop uitzien? Klik dan hier.

Mocht je meer informatie willen over de groei van zegelringcellenEen zegelringcel is een tumorcel die niet meer in weefselverband ligt, maar losgelegen is. Daarom kan de cel invasief groeien. Invasief betekent verder in de diepere wandlagen van de maag. Een zegelringcel heet zo, omdat de cel onder de microscoop lijkt op een zegelring. Deze typische vorm komt doordat de cel is gevuld met slijm en de kern van de cel hierdoor naar de rand wordt gedrukt. dan vind je dat hier.