Het maagonderzoek

Op de dag van het maagonderzoek mag je vóór het maagonderzoek niet eten en drinken. Als je niet nuchter bent, kan het onderzoek niet veilig worden uitgevoerd. Dit is omdat er anders voedsel vanuit de maag in de luchtweg kan komen.

Bij het maagonderzoek kijkt de arts met een flexibele slang (gastroscoop) via de mond en slokdarm in de maag (zie het plaatje hieronder). Dit gebeurt meestal onder een roesje (sedatie). Je krijgt dan een slaapmiddel, zodat je weinig van het onderzoek merkt. Bij het onderzoek wordt eerst de maag goed schoongespoeld, zodat het slijmvlies goed kan worden beoordeeld. De nauwkeurige beoordeling van het slijmvlies duurt 30 minuten. Er wordt een lichtfilter gebruikt om mogelijke afwijkingen beter in beeld te brengen. Met dit lichtfilter wordt het contrast beter zichtbaar. Wil je een foto van een afwijking waarbij het lichtfilter is gebruikt zien? Klik dan in het overzicht aan de linkerkant van deze pagina op ‘Waar wordt op gelet bij het maagonderzoek?’. Het gaat om Foto 2.

Na het onderzoek word je wakker in de uitslaapkamer. Meestal mag je een uur na het onderzoek weer naar huis, onder begeleiding van bijvoorbeeld een familielid. Je mag zelf niet deelnemen aan het verkeer op de dag dat je een slaapmiddel hebt gehad. Je mag meteen nadat je wakker wordt na het onderzoek weer eten en drinken. Na het onderzoek kun je nog één tot twee dagen een rauw gevoel in de keel hebben. Sommige mensen beschrijven dat zij een beurs gevoel in de maagstreek hebben als er veel biopten worden genomen.

Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen? Klik dan hieronder op de knop ‘Ervaringen’. Meer informatie over contact met lotgenoten, vind je hier.