Biopten

Tijdens het maagonderzoek worden bioptenEen maagbiopt is een klein stukje weefsel dat de arts met een soort happertje (een biopteur) weghaalt tijdens het maagonderzoek. uit de maag genomen. Daarna verwerkt de afdeling pathologie deze biopten verder. Een klinisch patholoogEen arts die onder de microscoop weefsel beoordeelt. Bij erfelijke maagkanker gaat het om weefsel van de maag en eventueel borst(en). Dit kan in de vorm van een biopt of een operatieve verwijdering van de maag of borst(en) zijn. Via onderzoek van dit weefsel onder de microscoop worden diagnoses gesteld. onderzoekt de biopten onder de microscoop (zie ook Weefselonderzoek). De uitslag van de biopten duurt meestal een week.

Gerichte biopten. Er worden gericht biopten genomen van afwijkingen die aan het slijmvlies worden gezien waarvan wordt gedacht dat deze kunnen passen bij maagkanker. Het aantal gerichte biopten hangt dus erg af van hoeveel afwijkingen er in de maag worden gevonden. De arts neemt bij de minste twijfel al het besluit om een biopt te nemen.

Willekeurige (random) biopten. De internationale richtlijn (Blair et al., 2020) adviseert om dertig willekeurige biopten verspreid door de gebieden van de maag te nemen. Dat betekent dat er biopten worden genomen van normaal-uitziend slijmvlies. Dit is omdat de maagkanker op het oog moeilijk te herkennen is. Wordt er in de willekeurige biopten maagkanker gevonden? Dat betekent dat de arts geen zichtbare afwijking heeft gezien op die plek. Artsen besluiten wel eens om willekeurige biopten niet te nemen. Dit zijn dan artsen die veel ervaring hebben met deze maagonderzoeken en goed weten waar zij naar moeten zoeken. Het nemen van heel veel biopten heeft namelijk ook een nadeel. Biopten kunnen kleine littekens in de maag geven. Deze kleine littekens kunnen een goed zicht bij toekomstige maagonderzoeken in de weg staan. De littekens lijken soms op oppervlakkige maagkanker plekjes. Als er veel littekens in de maag zijn, zijn oppervlakkige maagkanker plekjes moeilijker te vinden.

Op de foto hieronder zie je links een soort happertje (een biopteur). Met het happertje haalt de arts een klein stukje weefsel weg. Het beeld is sterk uitvergroot. In het echt is het bekje van het happertje maar een aantal millimeter. Op de foto is een voorbeeld van een litteken te zien (aangegeven met een blauwe cirkel). Goed om te weten: De kleur van het maagslijmvlies is blauwig. Dit komt omdat er een lichtfilter wordt gebruikt om kleine afwijkingen beter op te kunnen sporen.