Redenen voor maagverwijdering

Redenen om te kiezen voor maagverwijdering:

  • Er is een reële kans dat je levensbedreigende maagkanker krijgt als je een CDH1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 1998). Iemand met een mutatie (verandering) in het CDH1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker en lobulair-type borstkanker (vrouwen).mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). hebt. Deze kans is ongeveer 42 procent voor mannen en ongeveer 33 procent voor vrouwen. Dit is voordat ze 80 jaar zijn. In andere woorden: van de 100 mannen met de CDH1-mutatie krijgen ongeveer 42 mannen levensbedreigende maagkanker (plaatje links). En van de 100 vrouwen met de CDH1-mutatie krijgen ongeveer 33 vrouwen levensbedreigende maagkanker (plaatje rechts). Na het verwijderen van de maag en het maagslijmvlies is de kans op het krijgen van maagkanker nul.

   

  • Je voelt je angstig, bezorgd of onzeker, bijvoorbeeld als het gaat om of maagkanker zich ontwikkelt en wanneer. Het omgaan met deze gevoelens kan lastig zijn.
  • Door ervaringen met maagkanker bij familieleden.
  • Bezorgdheid dat als maagkanker zich zou ontwikkelen, dit niet (vroegtijdig) tijdens uitgebreid maagonderzoek wordt ontdekt. Het is gebleken dat maagkanker bij CDH1- en CTNNA1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 2013). Een mutatie (verandering) in het CTNNA1-gen komt veel minder vaak voor dan een mutatie in het CDH1-gen. Iemand met een mutatie in het CTNNA1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker. Of er ook een verhoogd risico op lobulair-type borstkanker bestaat, is voor nu nog onduidelijk.-mutatiedragers met een maagonderzoek moeilijk te vinden kan zijn. De oppervlakkige afwijkingen zijn vaak onopvallend en worden daarom makkelijk gemist. Ook als maagkanker in de diepere wandlagen gaat groeien, is dat vaak heel moeilijk te zien tijdens een maagonderzoek. Er zijn nog geen goede mogelijkheden om alle afwijkingen in de maag van tevoren op te sporen. Heb je een maagonderzoek gehad waarbij geen afwijkingen zijn gevonden? Dan is dit geen garantie dat er ook geen afwijkingen zijn.
  • Een zware behandeling voorkomen als er toch maagkanker wordt gevonden bij een maagonderzoek. Als maagkanker éénmaal in de diepere wandlagen groeit, neemt de kans op uitzaaiingen toe. Ook neemt de kans op overlijden aan de maagkanker toe. Het verraderlijke is dat maagkanker soms al uitgezaaid kan zijn, voordat je er klachten van krijgt. Er is meestal geen genezende behandeling meer mogelijk als er uitzaaiingen ontstaan in andere organen. Dit is ook het geval bij uitzaaiingen in de lymfeklieren die ver van de maag weg liggen. Het is dan wel mogelijk om te behandelen met chemotherapie om het groeiproces te vertragen. Groeit de maagkanker in de diepere lagen van de maagwand en zijn er nog geen uitzaaiingen in andere organen? Dan is vaak nog wel een genezende behandeling mogelijk. Een genezende behandeling is ook vaak nog wel mogelijk als er alleen uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de buurt van de tumorEen opeenstapeling van kwaadaardige cellen.. De behandeling bestaat dan meestal uit een combinatie van chemotherapie en een operatieve totale maagverwijdering. Ook bij zo’n genezende behandeling is er kans dat de maagkanker in de jaren na de operatie terugkomt. De maagkanker kan dan terugkomen in andere organen (uitzaaiingen). Deze kans is meer dan 50 procent. Dit geldt dus niet bij oppervlakkige maagkanker. Dus wanneer de maagkanker in de eerst wandlaag van de maag groeit. Dan is de kans op het terugkomen van de ziekte vrijwel nul.
  • Er zijn nog geen kleine operatieve mogelijkheden voor het diffuusEr zijn grofweg twee typen maagkanker: 1) Het diffuse type en 2) het intestinale type. Het diffuus-type maagkanker is de maagkanker die bij CDH1- en CTNNA1-mutatiedragers voorkomt. Een diffuse groeiwijze betekent dat onder de microscoop de kanker niet scherp omlijnd (afgegrensd) is. Bij het intestinale-type is de kanker vaak wel scherp omgrensd.-type maagkanker. Dit is het type maagkanker dat bij CDH1- en CTNNA1-mutatiedragers wordt gezien. Wordt maagkanker bij een mutatiedrager gevonden, dan is het advies (bijna) altijd een totale maagverwijdering.
  • Uitgebreid maagonderzoek als te belastend ervaren, bijvoorbeeld op lichamelijk gebied en op emotioneel gebied. Op emotioneel gebied kun je denken aan spanning of angst, ook verbonden met de uitslag van het maagonderzoek. De belasting kan invloed hebben op je dagelijkse leven. Je kunt door controle-onderzoeken het gevoel hebben dat je met de ziekte kanker wordt geconfronteerd.