Keuzehulp: maagsurveillance of maagverwijdering

Deze keuzehulp is voor mensen die nadenken over maagsurveillanceUitgebreid onderzoek om afwijkingen in de maag op te sporen. (klik hier voor meer informatie) of een preventieve maagverwijderingHet operatief verwijderen van de maag waarin vooraf geen (gevorderde vorm van) kanker is vastgesteld. De chirurg haalt de maag weg om (verdere vordering van) kanker te voorkomen. (klik hier voor meer informatie). Verschillende factoren kunnen een belangrijke rol spelen bij deze keuze, waaronder de familiegeschiedenis. Via het overzicht aan de linkerkant van deze pagina kun je lezen over deze factoren.

Mensen met een CDH1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 1998). Iemand met een mutatie (verandering) in het CDH1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker en lobulair-type borstkanker (vrouwen).mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). krijgen in principe het advies om de maag preventief te laten verwijderen. Per persoon wordt het risico op maagkanker ingeschat en afgewogen tegen de andere mogelijkheid: surveillance (jaarlijks). De overweging om (voorlopig) af te wachten of de operatie uit te stellen, speelt een rol als dit medisch verantwoord lijkt te zijn. Bij dit besluit zijn de bevindingen bij maagonderzoeken belangrijk.

Ook mensen met een CTNNA1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 2013). Een mutatie (verandering) in het CTNNA1-gen komt veel minder vaak voor dan een mutatie in het CDH1-gen. Iemand met een mutatie in het CTNNA1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker. Of er ook een verhoogd risico op lobulair-type borstkanker bestaat, is voor nu nog onduidelijk.-mutatie hebben een verhoogd risicoJe hebt meer kans om een ziekte te krijgen. Een voorbeeld hiervan: iemand met een CDH1- of CTNNA1-mutatie heeft meer kans om maagkanker te krijgen dan iemand die deze mutatie niet heeft. op het krijgen van maagkanker. Het is nog niet duidelijk hoe hoog het risico precies is en daarom is surveillance het advies. Een preventieve maagverwijdering is wel bespreekbaar. De familiegeschiedenis en de bevindingen bij maagonderzoeken spelen dan bijvoorbeeld een rol.

Uit de praktijk blijkt dat een deel van de mensen bijna niet twijfelt en er heel zeker van is dat zij hun maag preventief willen laten verwijderen, eerder vroeger dan later. Er is ook een deel dat er alles aan wil doen om de maag te behouden. Zij zijn bereid om met onzekerheid over het ontwikkelen van maagkanker om te gaan. Nog een ander deel van de mensen wil zich in de toekomst wel laten opereren. Maar voor nu willen zij het liever nog even uitstellen tot een moment dat het beter in hun leven(s fase) past.

Heb je de onderwerpen via het overzicht aan de linkerkant van deze pagina doorgelezen? Dan kun je daarna je afwegingen op een rij zetten. Er wordt geen advies gegeven. Wel kun je het zien als een stukje voorbereiding. Je kunt je afwegingen bespreken met je behandelend arts. De arts kan dan samen met jou een keuze maken die het beste bij jou past.

Je kunt een overzicht van je afwegingen opslaan of uitprinten. Het overzicht kun je ook meenemen naar een gesprek met je behandelend arts.

Wil je weten hoe anderen deze keuze hebben ervaren? Klik dan hier voor meer informatie over contact met lotgenoten. Daarnaast kun je hieronder op de knop ‘Ervaringen’ klikken.

 

Laatst bijgewerkt: Februari 2022