Fit voor en na maagoperatie

Om te herstellen van de maagoperatie zijn veel energie en bouwstoffen nodig. Om die energie en bouwstoffen vrij te maken, kan het lichaam spierweefsel afbreken. Als je met voldoende spiermassa de operatie ingaat, herstel je sneller. Als je niet actief bent, dan verlies je heel snel spierkracht en spiermassa. En wat er éénmaal af is, komt er niet zo makkelijk bij. Voorbeeld: Als je echt niet actief bent en in bed ligt dan kun je in één week meer dan tien procent spierkracht en uithoudingsvermogen verliezen. En wel anderhalve kilo spieren.
Blijf dus in de periode voor de operatie zo actief mogelijk. Als je dat wilt, kun je extra oefeningen doen om snel fitter en sterker te worden. In drie weken kan er al een merkbare verandering zijn. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Na de operatie is het belangrijk dat je eerst herstelt van de ingreep zelf. Dat duurt zeker zes weken. In die periode hoef je niet stil te zitten, maar begin je het best rustig aan. Wel is het belangrijk dat je na de operatie zo snel mogelijk uit bed komt.
De hoeveelheid beweging is erg afhankelijk van bijvoorbeeld hoe groot de impact was van de operatie en wat je fitheid/vaardigheid was voor de operatie. Sommige mensen moeten rustig opbouwen, beginnen met een blokje om en dan uitbouwen. Anderen kunnen al vanaf het begin iets meer. Je kunt met de ziekenhuis fysiotherapeut overleggen over het juiste startniveau. Er kunnen in deze periode beperkingen zijn voor welke mate van inspanning of welk type beweging verstandig is.

 

Laatst bijgewerkt: Februari 2022