Vette, plakkerige ontlasting

Door de maagverwijdering komen de verteringssappen uit de gal en alvleesklier pas later bij het voedsel. Hierdoor kan het voedsel minder lang verteerd worden in de dunne darm. Ook lukt het dan soms niet goed genoeg om bijvoorbeeld vetten uit de voeding goed te verteren. Hierdoor kan er vettige diarree (steatorroe) ontstaan. Het helpt vaak om vóór maaltijden en tussendoortjes waar vetten inzitten capsulesEen capsule is een hard of zacht omhulsel met daarin bijvoorbeeld een medicijn of voedingssupplement. met alvleesklierenzymenEen enzym is een eiwit dat helpt om de voedingsstoffen te verteren. in te nemen.
Een slechte vertering van vetten kan ook darmkrampen geven of voor gewichtsverlies zorgen. Ook dan kan worden bekeken of het toevoegen van capsules met alvleesklierenzymen aan maaltijden en tussendoortjes waar vetten inzitten effect heeft.

Na een maagverwijdering werken de capsules (Pancrease®, Panzytrat®, Creon®) beter als je ze voor inname opent. Hierdoor komen de korrels met alvleesklierenzymen uit de capsules vrij. Neem de korrels bij het starten van de maaltijd in en mogelijk een tweede capsule halverwege de maaltijd. Neem het in met iets zurigs, bijvoorbeeld appelmoes. Kauw niet op de korrels om je mondslijmvlies niet te beschadigen en vanwege de vieze smaak.