Gewichtsverlies

Vrijwel iedereen valt af na een maagverwijdering. In het eerste jaar is tien procent gewichtsverlies niet ongebruikelijk (zie het figuur hieronder). Pas na een jaar stabiliseert het gewicht meestal. Sommige mensen komen langzaam maar zeker weer op hun oude gewicht. Bij veel mensen blijft het gewicht toch wat lager dan voor de operatie. De diëtist kan je adviseren over een energie- en eiwitverrijkte voeding. Bij een heel klein deel van de mensen is afvallen een aanhoudend probleem. In dat geval kan langdurige sondevoedingVloeibare kant-en-klare en volledige voeding. Na de maagverwijdering gaat deze voeding via een flexibel slangetje (de sonde) naar de dunne darm. noodzakelijk zijn. Bij aanhoudend gewichtsverlies kan het ook nuttig zijn om te kijken of het gebruik van extra alvleesklierenzymenEen enzym is een eiwit dat helpt om de voedingsstoffen te verteren. hierop effect heeft. Zie ook Verminderde werking alvleesklierenzymen.

Figuur (hieronder): Het figuur laat het gewichtsverlies van 26 personen met een CDH1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 1998). Iemand met een mutatie (verandering) in het CDH1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker en lobulair-type borstkanker (vrouwen).mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). zien na een preventieve maagverwijderingHet operatief verwijderen van de maag waarin vooraf geen (gevorderde vorm van) kanker is vastgesteld. De chirurg haalt de maag weg om (verdere vordering van) kanker te voorkomen.. Het gemiddelde gewichtsverlies na één jaar was vijftien procent.
Een 95 procent betrouwbaarheidsinterval betekent dat het voor 95 procent zeker is dat het werkelijke gemiddelde in het interval zit. Dus dat het werkelijke gemiddelde tussen de twee roze stippellijnen zit.