Algemene tips om dumping te voorkomen
- Neem zes tot acht kleine maaltijden goed verspreid over de dag. Kauw goed en grondig.
- Drink weinig bij de maaltijden, anders spoelt het voedsel te snel naar de dunne darm. Meestal geeft één klein glas of kopje drinken bij het eten geen klachten. Als je gewend bent soep te nemen bij de maaltijd, neem deze dan een uur voor de maaltijd. Ook is het aan te raden om het nagerecht een uur na de maaltijd te nemen. Bij ernstige dumpingklachtenHet voedsel kan door de maagverwijdering niet meer worden opgeslagen in de maag. Hierdoor komt het voedsel sneller in de dunne darm. Het voedsel wordt er ‘gedumpt’. Je kunt last krijgen van bijvoorbeeld een nog voller gevoel, darmkrampen, diarree, misselijkheid, hartkloppingen, zweten, duizeligheid, zwaktegevoel, sufheid, trillen. kan het helpen de maaltijden echt zonder vloeistof te nemen.
- Dumpingklachten kunnen ook optreden na gebruik van te veel ‘snel opneembare’ suikers, zoals ‘gewone’ suiker en vruchtensuiker. Wees daarom matig met limonade, vruchtendranken (appelsap, druivensap, sinaasappelsap), frisdranken, snoep en koek. Let ook op de hoeveelheid suiker in koffie en thee. Het gebruik van suiker vervangende middelen kun je met de diëtist bespreken.
- Suiker wordt ook verwerkt in voedingsmiddelen als cake, ontbijtkoek, gebak en zoet beleg. Vermijd te veel gebruik van deze producten.
Ga je uiteten? Dan kun je vragen of je bijvoorbeeld een halve portie mag of juist twee voorgerechten. Krijg je een compleet gerecht niet op? Dan kun je ook vragen of je de rest van het gerecht mee naar huis mag nemen. Dit gebeurt steeds vaker in restaurants.
Als je hier interesse in hebt dan kun je via SPKS een zogenaamde buismaagpas aanvragen (https://spks.nl/lotgenoten/informatiematerialen/buismaagpas/). Met deze pas kun je in veel restaurants halve porties bestellen. SPKS is de patiëntenorganisatie van en voor mensen met kanker aan maag of slokdarm en hun naasten. Bij een buismaagoperatie verwijdert de chirurg het bovenste deel van de maag of maagingang samen met (een deel van) de slokdarm. Het hebben van een buismaag kan dezelfde problemen met eten veroorzaken als het niet meer hebben van een maag.
Naast een buismaagpas kun je via SPKS ook een toiletpas aanvragen (https://spks.nl/lotgenoten/informatiematerialen/voorrangspas/). Deze pas kan een oplossing zijn op momenten dat je dringend een toiletruimte nodig hebt. Dumpingklachten kunnen hier bijvoorbeeld een reden voor zijn.