Effect maagverwijdering op lichaam
Er zijn drie functies van de maag die na een maagverwijdering belangrijk gaan zijn:
- Opslag van voedsel
- Gedoseerde afgifte van voedselbrij aan de darm
- Aanmaak van intrinsieke factor, een stofje dat nodig is bij opname van vitamine B12. Zie voor meer informatie Vitamine B12.
Opslag van voedsel
Na de maagverwijdering is er geen of een sterk verminderde mogelijkheid tot opslag van voedsel. Dit betekent dat het eten van kleinere porties nodig is en vaak op een dag. Het gaat om wel zes tot acht eetmomenten. Ook is het lichamelijke hongergevoel, het knorren van de maag, afwezig. Daarnaast komt het voor dat je minder eet of vergeet te eten. Dit is de reden dat er de eerste periode na de operatie sondevoedingVloeibare kant-en-klare en volledige voeding. Na de maagverwijdering gaat deze voeding via een flexibel slangetje (de sonde) naar de dunne darm. nodig is als aanvulling op je eetpatroon. Meestal is de sondevoeding zo’n drie maanden nodig. Klik hier voor meer informatie over sondevoeding.
Gedoseerde afgifte van voedselbrij aan darm
Met het verwijderen van de maag worden ook de bovenste en de onderste sluitspier van de maag weggenomen. Voedsel dat je eet, komt nu direct in de dunne darm. Eerder gaf de maag elke tien à vijftien minuten gedoseerd voedsel af aan de darm. De portiegrootte is na de operatie dus belangrijk. Anders kan het dumpingsyndroom ontstaan (zie voor meer informatie Dumpingsyndroom). Gemiddeld gezien, kan er niet meer dan ongeveer 250 tot 300 ml per eetmoment gegeten worden. Dit is bijvoorbeeld vergelijkbaar met twee boterhammen met beleg en een beker drinken.