Bacteriële overgroei

Bacteriële overgroei betekent dat de normale verhouding van bacteriën in de darm verstoord is geraakt. Dit kan ontstaan

  • in een doodlopende darm-lis (Roux-Y-lis), zoals de twaalfvingerige darm na de maagverwijdering.
  • door een verminderde beweeglijkheid. Dit kan een gevolg zijn van beschadiging van kleine zijtakjes van de nervus vagus-zenuw tijdens de maagverwijdering. Deze nervus vagus-zenuw is de zenuw die de beweeglijkheid van het maag-darmkanaal aanstuurt. Als die zenuw of zijtakjes ervan beschadigd raken, dan is de aansturing niet meer goed. De beweeglijkheid van maag en darmen neemt dan af. Dat geeft bacteriën de kans uit te groeien (vergelijk het met algen in een stilstaand slootje).
  • door een veranderde zuurgraad in de dunne darm.

De klachten lijken veel op die van een verminderde werking van de alvleesklierenzymenEen enzym is een eiwit dat helpt om de voedingsstoffen te verteren.: diarree en winderigheid. Door melkproducten kunnen de klachten erger worden.

Een bacteriële overgroei is aan te tonen door middel van een ademtest of door testen van vloeistof. Deze vloeistof wordt tijdens een scopie (kijkonderzoek) uit het begin van de dunne darm afgenomen. In praktijk worden deze testen meestal niet gebruikt omdat de testen zonder een maag minder betrouwbaar zijn. Er wordt vaak op proef een antibioticakuur uitgeschreven. Bacteriële overgroei kan in de loop van het leven vaker voorkomen. Daarom is het verstandig om verschillende antibiotica af te wisselen om ongevoeligheid (resistentie) te voorkomen. Veelgebruikte middelen zijn ciprofloxacine, metronidazol en azitromycine.