Vitamine D
Van vitamine D is bekend dat twee derde (2/3) van alle mensen in de winter een tekort krijgt. Dit is de reden dat er voor veel mensen al een indicatie is om extra vitamine D te gebruiken. Zie ook: Vitamine D Stroomschema (voedingscentrum).
Als je geen maag hebt, kan het zijn dat je eerder een tekort hebt aan vitamine D. Een tekort draagt bij aan het risico op het ontstaan van botontkalking (osteoporose) en botbreuken. Je behandelend arts of verpleegkundig specialist kan met behulp van je bloeduitslagen bepalen of er een tekort is. Aanvullen van een tekort: de dosering hangt af van onder andere leeftijd, huidskleur en of je veel in de zon komt.
Gecombineerd met vitamine D is ook een voldoende inname van calcium belangrijk. Na een maagverwijdering lukt het niet altijd om voldoende calcium met de voeding binnen te krijgen. Dit komt door bijvoorbeeld het slecht verdragen van melkproducten. In dat geval kan laagdrempelig worden gekozen voor een combinatiepreparaat van calcium en vitamine D. Of je dit nodig hebt, kan je behandelend arts of verpleegkundig specialist bepalen met behulp van je bloeduitslagen.
De waarde van een botdichtheidsmeting (DEXA-scan) is nog niet helder. Een DEXA-scan kan overwogen worden bij mensen boven de 50 jaar of vrouwen na de overgang.