IJzer
IJzer komt in voeding voor in een tweewaardige (Fe2+) en een driewaardige (Fe3+) vorm. De tweewaardige vorm zit vooral in vlees, de driewaardige vooral in groenten. Alleen de tweewaardige vorm kan in de dunne darm worden opgenomen. Het maagzuur is nodig om de driewaardige vorm om te zetten in de tweewaardige vorm. Zonder het omzetten wordt ijzer niet opgenomen en gaat het verloren met de ontlasting.
Na een maagverwijdering lukt het veel mensen niet om voldoende ijzer uit groenten op te nemen. Ook lukt het vaak niet om genoeg vlees binnen te krijgen om voldoende ijzer uit te halen. Bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn, kan een ijzertekort sneller ontstaan. Dit komt omdat ze maandelijks bloed (waar ijzer inzit) verliezen tijdens de menstruatie.
Een tekort aan ijzer veroorzaakt uiteindelijk bloedarmoede. Dit kun je onder andere merken doordat je sneller moe bent, kortademig bent bij inspanning, of duizeligheid of hartkloppingen hebt.
Vitamine C bevordert de ijzeropname. Om een ijzertekort te voorkomen, is het verstandig om standaard bijvoorbeeld twee keer per week een ijzertablet te gebruiken. Het is ook een optie om vruchtensiroop ferro te gebruiken of om citroensap over groenten (met daarin ijzer) te doen. Je kunt ook fruit bij een maaltijd nemen.
Zie verder ook: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ijzer
In ijzertabletten zit tweewaardig ijzer wat het lichaam wel kan opnemen. Bij een ijzertekort is meestal het advies dit te behandelen met ijzertabletten. De dosering kan per persoon verschillen. Een overleg met je behandelend arts of verpleegkundig specialist over de dosering is aan te raden. Voor een juiste dosering is vaak bloedcontrole (lab) nodig. Bij onvoldoende effect valt een ijzerinfuus te overwegen.