Partner

Door de maagverwijdering kan het zijn dat de partner in een meer verzorgende rol komt. De persoon die de operatie ondergaat, gaat van meestal een gezond persoon naar iemand die moet leren leven zonder maag. Het kan zijn dat deze nieuwe rolverdeling later moeilijk terug te draaien is. De partner blijft bijvoorbeeld gefocust op dat de ander wel voldoende eet en op wat hij of zij eet.

Je kunt overwegen om vóór de operatie samen stil te staan bij: wat hebben we van elkaar nodig? Wat heeft de partner nodig als verzorgende partij? En wat heeft de persoon die de operatie ondergaat nodig om zich niet als patiënt te blijven voelen? Het gaat om een tijdelijke verandering in rol. Tip: heb ook aandacht voor elkaar en niet alleen voor de gevolgen van de maagverwijdering.

Na de operatie liggen bepaalde taken en activiteiten tijdelijk (meer) bij de partner of een ander persoon, bijvoorbeeld een familielid. Te denken valt aan huishoudelijke taken, boodschappen doen, de kinderen naar school of een activiteit brengen. Je kunt overwegen om vóór de operatie samen een plan te maken. En aandacht te besteden aan wie wat op zich neemt na de operatie.

Tips: blijf met elkaar in gesprek, en probeer jezelf te blijven en je emoties eerlijk te laten zien. Je kunt elkaar beter steunen als je van elkaar weet wat je voelt en doormaakt.

Wil je meer lezen over intimiteit en seksualiteit? Klik dan in het overzicht aan de linkerkant van deze pagina op ‘Lichaamsbeeld en seksualiteit’.