Ouders

Laat je als jongvolwassene je maag verwijderen? Dan kan het zijn dat je na de operatie een tijdje afhankelijk bent van je ouders. Je gaat in principe van een gezond persoon naar iemand die moet leren leven zonder maag. Het kan zijn dat je vanwege de zorg die je nodig hebt opnieuw bij je ouders gaat wonen. Het gevoel afhankelijk te zijn van de ouders kan voor spanningen zorgen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld het gevoel dat ze anderen te veel belasten.

Ouders kunnen moeite ervaren met wat hun kind doormaakt na de maagverwijdering. Ook kan het voor ouders moeilijk zijn om de rol die ze aannemen na de operatie uiteindelijk weer los te laten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ouders gefocust blijven op dat hun kind wel voldoende eet en op wat hij of zij eet.

Je kunt overwegen om vóór de operatie samen stil te staan bij: wat hebben we van elkaar nodig? Wat hebben de ouders nodig als verzorgende partij? En wat heb jij als kind nodig om je niet als patiënt te blijven voelen? Het gaat om een tijdelijke verandering in rol. Voel je niet bezwaard, iedereen heeft zorg nodig na een maagverwijdering.