Wat doet een psycholoog of maatschappelijk werker?

Psychosociale ondersteuning is maatwerk. De ondersteuning is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Een gespecialiseerd psycholoog of maatschappelijk werker kan gebruikmaken van bijvoorbeeld:

  • Psycho-educatie. Voorlichting over veel voorkomende problemen en aanpassingsreacties. En met jou onderzoeken hoe jij er het beste mee kunt omgaan.
  • Adviezen en ondersteuning als het gaat om je manier van leven. Je kunt hierbij denken aan slapen, maar bijvoorbeeld ook aan het plannen van eetmomenten tijdens de dag.
  • Cognitieve gedragstherapie voor het verminderen van angst en depressie. Het gaat om het veranderen van niet-helpende gedachten. De mate van angst voor het zelf krijgen van kanker of angst voor een controle-onderzoek wordt ingeschat bijvoorbeeld. Door helpende gedachten te vormen kan op een gegeven moment de angst afnemen.
  • Ontspanningsoefeningen en Mindfulness training.
  • Ondersteuning bij keuzes. Samen op een niet-sturende manier de voor- en nadelen van een keuze uitgebreid bespreken. Op deze manier kun je een goed doordacht besluit nemen. Te denken valt aan wel of (nog) geen DNA-onderzoek laten doen, maagsurveillanceUitgebreid onderzoek om afwijkingen in de maag op te sporen. of maagverwijdering, en surveillance van de borstenUitgebreid onderzoek om afwijkingen in de borsten op te sporen. of verwijdering van de borsten. Het kan er ook over gaan wat voor jou het beste moment is voor een bepaalde keuze of beslissing.
  • Rouwverwerking. Veel mensen die drager zijn van een mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). hebben een familiegeschiedenis waarin kanker een rol speelt. Sommigen hebben kortgeleden, of op jonge leeftijd een ouder verloren. Anderen hebben misschien meegemaakt dat een kind, een broer of een zus is behandeld voor kanker. Ervaringen met de ziekte kunnen invloed hebben op hoe je omgaat met je eigen situatie. Ook kunnen de ervaringen een groot mentaal effect hebben. Bij een gespecialiseerd psycholoog of maatschappelijk werker kun je terecht voor rouwverwerking.

Je kunt de klinisch geneticusErfelijkheidsarts of je behandelend arts altijd vragen om begeleiding door een gespecialiseerd psycholoog of maatschappelijk werker. Deze persoon is verbonden aan bijvoorbeeld de afdeling klinische genetica (kan ook ‘polikliniek familiaire tumoren’ zijn).