Lichaamsbeeld en seksualiteit

Gevolgen van het verwijderen van de maag kunnen invloed hebben op je zelfvertrouwen en hoe je over je lichaam denkt (lichaamsbeeld). Voorbeelden van gevolgen zijn pijn, gewichtsverlies, verlies aan spiermassa, vermoeidheid, dumpingklachten en het hebben van een litteken. Je kunt de gedachte hebben: ben ik nog de persoon die ik was? Daarnaast kun je gevoelens van schaamte en/of onzekerheid hebben.

Een positieve invloed op het lichaamsbeeld kan ook. Dit kan komen door het besef dat de kans op het ontwikkelen van maagkanker is weggenomen door het laten verwijderen van je maag. Of doordat je het gewichtsverlies juist als een positief gevolg ziet.

Door de gevolgen van de maagverwijdering kun je je minder aantrekkelijk voelen (veranderd zelfbeeld of lichaamsbeeld). Er kan ook sprake zijn van invloed op intimiteit en seksualiteit. Misschien durf je geen nieuwe relatie te beginnen. Of misschien ben je bang dat je niet iemand kunt vinden die jouw behoeften op het gebied van gezondheid begrijpt. Veranderingen en gedachten kunnen ook invloed hebben op de relatie met je partner. Uit ervaring blijkt dat het tijd kost om te wennen aan je veranderde lichaam.
Wat ook een invloed kan hebben op de intieme relatie met je partner is wanneer hij of zij in een meer verzorgende rol blijft zitten. Het kan zijn dat dit voor jullie niet prettig is. Klik hier als je er meer over wilt lezen.

Tip: blijf samen praten over de veranderingen, ook op seksueel gebied, zonder verwijten te maken. Je kunt op een liefdevolle manier en met respect aan elkaar vertellen wat je grenzen en wensen zijn.

Vragen kun je stellen aan bijvoorbeeld je behandelend arts of de verpleegkundig specialist. Daarnaast kun je altijd hulp vragen, bijvoorbeeld:

  • als je je niet goed voelt over jezelf;
  • als je je zorgen maakt over je relatie met je partner, of over je seksualiteit;
  • wanneer je lichamelijk wordt belemmerd op seksueel gebied.

Je kunt terecht bij je huisarts of via je behandelend arts bij een gespecialiseerd maatschappelijk werker, psycholoog, seksuoloog of relatietherapeut.
Het kan lastig zijn om een onderwerp als seksualiteit te bespreken, maar het is zeker niet raar. Je bent niet de enige persoon die na het verwijderen van de maag effect ervaart op seksueel gebied.

Wil je graag meer informatie over contact met lotgenoten? Klik dan hier.

De websites hieronder zijn ook informatief, ondanks dat deze websites zich vooral richten op kanker.