Jongvolwassenen

Als jongvolwassene sta je op het punt in je leven waarop je:

  • uitzoekt wie je bent;
  • bezig bent met studie en/of werk (het kiezen van een carrière);
  • op zoek bent naar financiële stabiliteit;
  • aandacht besteedt aan het vervullen van je mogelijke kinderwens.

Naast deze mijlpalen kun je te maken krijgen met erfelijkheidsonderzoek, controle-maagonderzoeken, en mogelijk een operatieve verwijdering van de maag. Dat is niet niks. Het verwijderen van je maag kan de nodige gevolgen hebben. Het kan lastig zijn om een gezond leven opnieuw in te richten. Zonder maag is een regelmatig leven wenselijk. Bij regelmatigheid kun je ook denken aan het aanpassen van uitslaapgedrag en uitgaan (hoe vaak en tot hoe laat). In het begin is het zoeken, maar uit ervaring blijkt dat op een gegeven moment jongvolwassenen over het algemeen hun weg hierin vinden.

In het gezin is één van de ouders vaak een voorbeeld van hoe het kan zijn na een maagoperatie. Over het algemeen leert een persoon vaak door voorbeeldgedrag. Loyaliteit naar je ouder(s) kan leiden tot een keuze waar je eigenlijk niet 100 procent achter staat. Tip: denk vooral na over wat jij zelf belangrijk vindt en wat bij jou past. Een voorbeeld is het kiezen voor gezonde eetgewoontes al vóór de maagoperatie terwijl dat mogelijk in het gezin geen punt van aandacht is.

Op verschillende plekken op deze website wordt aandacht besteed aan psychosociale onderwerpen die ook belangrijk kunnen zijn voor jongvolwassenen. Zo kun je bijvoorbeeld hier lezen over het bespreken van de erfelijke aandoeningEen verandering in het erfelijk materiaal (DNA) die kan leiden tot een bepaalde ziekte of aandoening. Deze verandering kan in de familie worden doorgegeven aan de volgende generatie. met je partner. Wil je meer informatie over de invloed van gevolgen van de maagverwijdering op relaties (bijvoorbeeld met partner of ouders)? Klik dan hier.

Binnen het erfelijke maagkanker traject kun je verschillende keuzes maken. Het kan lastig zijn om de voor- en nadelen van een keuze te overzien. Als jongvolwassene komen daarbij nog mijlpalen die je wilt bereiken, bijvoorbeeld op het gebied van studie, carrière, relatie en het krijgen van kinderen. Je kunt hierdoor overspoeld raken. Wat kan helpen, is om helder te krijgen wat er nu aan de orde is en wat nog niet. Je kunt ook aandacht besteden aan het uitzoeken welke angst en bezorgdheid reëel is en welke niet.

Klik hier wanneer je meer wilt lezen over het onderwerp ‘Kinderwens en erfelijke aanleg’.

Wil je graag meer informatie over contact met lotgenoten? Klik dan hier.