Emoties

Herstel van het lichaam en wennen aan een leven zonder maag kunnen samengaan met allerlei emoties. Je kunt bijvoorbeeld verdrietig zijn, angstig, je zorgen maken of boos zijn. Er kan juist ook sprake zijn van opluchting of een vorm van blijdschap. Dit kan zijn omdat je je geen zorgen meer hoeft te maken over het risico op het krijgen van maagkanker.

Uitzoeken welke voedingsproducten goed vallen en welke niet kan frustrerend zijn en je kunt je hierdoor ontmoedigd voelen. Sommige mensen maken zich druk over het plannen van voldoende eetmomenten tijdens de dag. Of ze ervaren dat andere mensen letten op hoeveel ze eten of wat ze eten. Je kunt je ook bezwaard voelen, omdat je niet alles op krijgt. Klik hier als je meer wilt lezen over voeding. En klik hier als je meer wilt lezen over het plannen van eetmomenten tijdens de dag.

Het is mogelijk dat de maagverwijdering een effect heeft op jou als persoon, op het beeld dat je hebt van jezelf of op wat voor jou belangrijk is. Dat je bijvoorbeeld niet meer kunt doen wat eerder wel kon. Dit kan te maken hebben met studie, werk, sporten, hobby’s en bepaalde activiteiten met andere mensen. Vermoeidheid kan hierbij een rol spelen. Wil je meer lezen over een onderwerp? Bezoek dan de overzichtspagina van Leven zonder maag en klik op het onderwerp waar je in geïnteresseerd bent. Informatie over vermoeidheid vind je onder Energiebalans en slapen.

De praktijk wijst uit dat het heel normaal is om bepaalde moeilijkheden te ervaren na de maagoperatie. Het ‘geen maag meer hebben’ wordt op een gegeven moment een onderdeel van je leven. Je weet je dan steeds beter aan te passen, en oplossingen te vinden wanneer je tegen iets aanloopt.

Wil je graag hulp bij bijvoorbeeld het omgaan met je emoties, het aanpassen van je leefgewoonten of het vinden van een nieuwe balans? Dan kun je terecht bij je huisarts of via je behandelend arts bij een gespecialiseerd maatschappelijk werker of psycholoog. Wil je weten hoe anderen iets hebben aangepakt? Dan kun je contact zoeken met bijvoorbeeld lotgenoten. Voor meer informatie, klik hier.