Psychosociale aspecten

De gevolgen van het verwijderen van de maag voor het dagelijkse leven en de kwaliteit van je leven kunnen voor iedere persoon verschillend zijn. Bij gevolgen kun je denken aan:

  • lichamelijke klachten (bijvoorbeeld operatie complicatiesEen complicatie is een niet bedoelde en niet gewenste gebeurtenis of toestand tijdens of volgend op medisch handelen., pijn, gewichtsverlies, vermoeidheid, dumpingklachtenHet voedsel kan door de maagverwijdering niet meer worden opgeslagen in de maag. Hierdoor komt het voedsel sneller in de dunne darm. Het voedsel wordt er ‘gedumpt’. Je kunt last krijgen van bijvoorbeeld een nog voller gevoel, darmkrampen, diarree, misselijkheid, hartkloppingen, zweten, duizeligheid, zwaktegevoel, sufheid, trillen., gallige refluxReflux is het terugstromen van lichaamssappen in de slokdarm. Na het verwijderen van de maag is er geen maagzuur meer wat in de slokdarm kan komen. Wel kunnen gal- en darmsappen de slokdarm instromen. Dit is omdat de sluitspieren van de maag zijn verwijderd tijdens de maagoperatie. Het kan een branderig gevoel achter het borstbeen geven. Ook kan het een vieze smaak in de mond geven.);
  • aanpassingen in leef- en eetgewoonten;
  • invloed op lichaamsbeeld, intimiteit en seksualiteit.

Een maagverwijdering kan ook invloed hebben op studie, werk, hobby’s, het familieleven en je kinderwens. De ene persoon heeft de draad na enkele maanden weer opgepakt terwijl de ander meer klachten ervaart met (blijvende) gevolgen voor het dagelijkse leven.

Vooral binnen het thema Leven zonder maag kun je lezen over hoe het kan zijn om te leven zonder maag. Ook kun je lezen over waar je op kunt letten en suggesties over hoe je ergens mee om kunt gaan. Herstel van het lichaam en wennen aan het veranderde lichaam duurt ongeveer een jaar. De praktijk wijst uit dat het mensen vaak lukt om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Deze nieuwe situatie is een leven zonder maag.

De pagina waar je nu op zit, richt zich meer specifiek op psychosociale aspecten. Via het overzicht aan de linkerkant van deze pagina kun je lezen over onderwerpen die hieraan verbonden zijn.

Mensen die met erfelijkeBepaald door je genen. Iets wat in de familie kan worden doorgegeven aan de volgende generatie. Voorbeelden: De CDH1- of CTNNA1-mutatie. maagkanker te maken krijgen, kunnen worstelen met de onderwerpen die hier aan bod komen. Aandacht hiervoor is belangrijk. Misschien herken je tijdens het lezen iets wat in je eigen leven gebeurt. Of krijg je tijdens het lezen het gevoel dat je graag ergens hulp bij wilt. Als je wilt, kun je altijd om ondersteuning vragen.

Wil je meer informatie over contact met lotgenoten? Klik dan hier.

 

Laatst bijgewerkt: Februari 2022