Multivitamines

Veel vitamines en mineralen worden waarschijnlijk minder opgenomen na een maagverwijdering. Om een tekort aan vitamines te voorkomen is bij sommige mensen een multivitaminepreparaat te overwegen. Belangrijk is om het met je behandelend arts of verpleegkundig specialist te bespreken. Zij kunnen met behulp van de bloeduitslagen bepalen of er tekorten zijn en welke doseringen nodig zijn om deze tekorten aan te vullen. Dit is één van de redenen waarom het belangrijk is om ook jaren na de maagoperatie wel regelmatig bloedcontroles (lab) te laten doen. Vitamines en mineralen kunnen zo in de gaten worden gehouden.

Het is goed je te realiseren dat een te hoge dosering van sommige vitamines en mineralen nadelige gevolgen kan hebben. Wil je hier meer over lezen? Dat kan onder het onderwerp Tekorten aan vitamines en mineralen op deze website. Er ontstaat bijna nooit een tekort aan vitamine B6. Een overdosering van vitamine B6 kan schadelijk zijn voor het zenuwstelsel. Het aanvullen van vitamine B6 wordt daarom zelden geadviseerd.

Als je een multivitaminepreparaat gebruikt, blijft het toch nodig om daarnaast extra vitamine B12 aan te vullen. Klik hier voor meer informatie over vitamine B12. Soms is het ook nodig om het ijzergehalte aan te vullen (klik hier voor meer informatie). Of om extra calcium te gebruiken (klik hier voor meer informatie). Gebruik je ijzer en calcium? Dan is het belangrijk om de middelen apart van elkaar te gebruiken met vier tot vijf uren ertussen.

Let op: De zorgverzekeraar vergoedt multivitaminepreparaten niet.