Ervaringen

Loes (32 jaar, veertien jaar na de maagverwijdering)
“Het eerste jaar stond in het teken van geen maag meer hebben. Het was werk of naar school gaan en verder niks. Later werd het geen maag meer hebben een onderdeel van mijn leven en is het niet zozeer dat ik er dingen voor laat. Maar je bent je gewoon bewust.” 

Oncologisch/ maag-darmchirurg
“Zeker in het begin heeft de maagoperatie veel effect op je kwaliteit van leven en op je dagelijks leven. Tegelijkertijd zeg ik weleens ‘je kan 100 worden zonder maag’. Je kàn een goed leven leiden zonder maag.” 

Nora (36 jaar, zeven jaar na de maagverwijdering)
“De eerste twee jaar na de maagoperatie waren voor mij moeilijk, ook omdat mijn kinderen zo jong waren. Daarna ben ik er met kleine stapjes wel gekomen.” 

Yvonne (41 jaar twee maanden na de maagverwijdering)
“Het wordt alleen maar beter zeggen ze. Ik ben twee maanden onderweg, laat staan als ik een jaar verder ben. Dan heb je gewoon een heel waardig leven. Ik kan alles doen wat ik eerst ook deed. Ook sporten en werken. Alleen het eten en drinken moet op het gemakje.” 

Linda (59 jaar, vijftien jaar na de maagverwijdering)
“Het is ook een beetje een luguber idee dat je gewoon een maag er helemaal uit haalt. Ik vond het heel eng. Maar nu denk ik: ik ben er nog en doe alles weer.” 

Revalidatiearts
“Een maagverwijdering resulteert in aanpassing en deze aanpassing kost tijd. Gun jezelf die tijd en weet dat je aan mag passen.” 

Mark (30 jaar, tweeënhalf jaar na de maagverwijdering)
“De informatie die ik wilde hebben, was ‘hoe gaat het er voor mij uitzien na het verwijderen van de maag?’ Je bent op zoek naar zekerheden. Maar ja, dat kan niemand je precies vertellen. Met de ervaring van nu zou ik nog meer accepteren en nog meer rust voelen over wat er komen gaat. Maar daar heb je denk ik wel eerst die ervaring voor nodig. De ervaring dat er een goed leven mogelijk is na de maagoperatie. ‘De volgende maag die ik laat verwijderen, dan doe ik dat wat meer ontspannen.’
Als je tegen dingen aanloopt die niet meer kunnen zoals eerst, zorg dat je dan positieve energie haalt uit het vinden van oplossingen. Het geeft mij veel voldoening en kracht om iets te vinden zodat het weer lukt.”