Moeite met slapen

Door gallige refluxReflux is het terugstromen van lichaamssappen in de slokdarm. Na het verwijderen van de maag is er geen maagzuur meer wat in de slokdarm kan komen. Wel kunnen gal- en darmsappen de slokdarm instromen. Dit is omdat de sluitspieren van de maag zijn verwijderd tijdens de maagoperatie. Het kan een branderig gevoel achter het borstbeen geven. Ook kan het een vieze smaak in de mond geven. kun je moeite met slapen ervaren. Gal- en darmsappen kunnen de slokdarm instromen, vooral als je te plat ligt (zie hieronder plaatje 1). Het is vaak te voorkomen door ’s nachts te zorgen dat het hoofdeinde van het bed hoger staat dan het voeteneinde (zie hieronder plaatje 2). Hoe hoog hangt af van je persoonlijke voorkeur en je klachten na de operatie. Als je veel klachten hebt, helpt misschien een houding waarin je meer rechtop zit.

   

Je kunt uitproberen met wat je in huis hebt, bijvoorbeeld kussens of een opgerold dekbed. Kussens kun je opstapelen totdat het hoofdeinde van het bed de gewenste hoogte heeft. Je kunt ook een kussen onder het matrashoofdeind leggen en een kussen bovenop je eigen kussen. Dan is de overgang iets soepeler. Er bestaan ook speciale kussens om reflux tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij een thuiszorgwinkel (kan ook online) of online zoeken op bijvoorbeeld ‘reflux kussen voor volwassenen’ of ‘wigkussen (bed)’. Het lastige met dit soort hulpmiddelen is wel dat je het niet altijd uit kunt proberen. Ook zijn er kosten aan verbonden.

De slaaphouding op plaatje 3 hieronder zorgt ervoor dat gal- en darmsappen niet zo snel de slokdarm in kunnen stromen. Maar met deze houding belast je wel je wervelkolom. Daarom is de slaaphouding op plaatje 2 hierboven de beste optie.

Wil je graag dat iemand meedenkt over bijvoorbeeld je lighouding dan kun je terecht bij bijvoorbeeld een ergotherapeut. Je huisarts of behandelend arts kan je doorverwijzen naar een ergotherapeut. Er zijn ook ergotherapeuten die direct toegankelijk zijn. Direct toegankelijk betekent dat je geen verwijzing nodig hebt.
Een ergotherapeut kan je mogelijk ook meer vertellen over bedden voor wanneer je niet goed slaapt na een maagoperatie. Je kunt hierbij denken aan een hoog-laag bed met anti-Trendelenburg functie of een drempelmatras. De anti-Trendelenburg functie heeft als doel dat het hoofdeinde van het bed hoger staat dan het voeteneinde.