Eetmomenten plannen tijdens de dag
Na de maagverwijdering is het belangrijk om vaker kleinere porties op een dag te eten, wel zes tot acht eetmomenten. Dit is nodig om voldoende calorieën binnen te krijgen. Maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende eet op een dag vol met activiteiten? En hoe plan je de eetmomenten in in situaties dat je samen met andere mensen bent?
Sommige mensen vinden het soms lastig om spontaan ergens naar toe te gaan of om ergens anders te eten. Ook moet je mensen in je omgeving misschien uitleggen waarom je vaker kleine beetjes moet eten, zodat zij dit begrijpen.
Het is belangrijk dat eten geen ‘moeten’ wordt. Zorg ervoor dat de structuur van de dag niet alleen om eten draait. Kijk naar wat je op een dag wilt doen. Welke activiteiten wil je inplannen en hoe kun je eetmomenten in de dag verweven? Kun je bijvoorbeeld eten meenemen? Eten meenemen is verstandig om te doen. Uit ervaring blijkt dat vaak niemand opkijkt als je even wat eet of drinkt.
Hieronder zie je een voorbeeld van een daglijst waarin eetmomenten zijn verweven in de dag. Wil je een daglijst gebruiken dan kun je ook werken met de app ‘Daglijst’.
Tip: Geef voor een afspraak met andere mensen aan wat er nodig is qua voeding. Neemt iemand zelf iets mee of moet er iets speciaals worden geregeld? Als je uiteten gaat, wat is een handige plek? Kan alles gegeten worden? In een restaurant kun je vragen of je bijvoorbeeld een halve portie mag of juist twee voorgerechten. Krijg je een compleet gerecht niet op? Dan kun je ook vragen of je de rest van het gerecht mee naar huis mag nemen. Dit gebeurt steeds vaker in restaurants.
Als je hier interesse in hebt dan kun je via SPKS een zogenaamde buismaagpas aanvragen (https://spks.nl/lotgenoten/informatiematerialen/buismaagpas/). Met deze pas kun je in veel restaurants halve porties bestellen. SPKS is de patiëntenorganisatie van en voor mensen met kanker aan maag of slokdarm en hun naasten. Bij een buismaagoperatie verwijdert de chirurg het bovenste deel van de maag of maagingang samen met (een deel van) de slokdarm. Het hebben van een buismaag kan dezelfde problemen met eten veroorzaken als het niet meer hebben van een maag.
Wil je graag hulp bij het structureren van je dag, inclusief de eetmomenten? Dan kun je terecht bij bijvoorbeeld een ergotherapeut. Je huisarts of behandelend arts kan je doorverwijzen naar een ergotherapeut. Er zijn ook ergotherapeuten die direct toegankelijk zijn. Direct toegankelijk betekent dat je geen verwijzing nodig hebt. Naast een ergotherapeut kan ook een diëtist begeleiding bieden. Of je kunt via je behandelend arts terecht bij een gespecialiseerd maatschappelijk werker of psycholoog.
Wil je meer weten over de ervaringen van anderen met het plannen van eetmomenten? Klik dan hieronder op de knop ‘Ervaringen’. Meer informatie over contact met lotgenoten, vind je hier.