Concentratie en geheugen

Door de narcose, het medicijngebruik, energieverlies en emoties rondom de operatie kunnen je concentratieHet richten van je aandacht ergens op. en geheugen verminderd zijn. Belangrijk zijn herkenning én erkenning. Begrijpen waar moeite met concentreren en geheugenklachten vandaan komen, kan helpen. Zo kan een dubbeltaak je misschien veel energie kosten. Je kunt hierbij denken aan koken terwijl iemand iets aan je vraagt of eten op een drukke plek in een restaurant. Tip: probeer niet te multitasken. Vraag die persoon om later terug te komen met de vraag. Ga op een rustige plek in het restaurant zitten. Niet in de looproute van de bar/keuken en niet bij de ingang. Ook zodat je met aandacht het eten goed kunt kauwen.

Heb je moeite met concentreren en/of geheugenklachten dan kun je misschien werken met herinneringen, in je telefoon of op een briefje. Je kunt bijvoorbeeld op een briefje schrijven dat je later op een dag nog iemand moet bellen. Ook kun je werken met boodschappenlijstjes en post-its voor belangrijke afspraken.

Wil je graag hulp als het gaat om je concentratie en/of geheugen? Dan kun je terecht bij bijvoorbeeld een ergotherapeut. Je huisarts of behandelend arts kan je doorverwijzen naar een ergotherapeut. Er zijn ook ergotherapeuten die direct toegankelijk zijn. Direct toegankelijk betekent dat je geen verwijzing nodig hebt. Ook kun je via je behandelend arts terecht bij een psycholoog.

Moeite met concentreren en/of geheugenklachten komen regelmatig voor na een operatie. De praktijk wijst uit dat het vaak beter gaat na verloop van tijd.

Je kunt ook het hulpmiddel PRET gebruiken. Klik hieronder op ‘Volgende’ voor meer informatie.