Aandacht voor energieverdeling

Het is belangrijk dat je aandacht hebt voor energieverdeling. Dat je voor jezelf een balans vindt tussen de tijd die je aan een activiteit besteedt en de tijd die je nodig hebt om daarvan te herstellen. Je kunt een daglijst gebruiken; een lijst waarop je bijhoudt wat je doet op een dag. Met een daglijst wordt duidelijk waar je je energie aan besteedt. Een goede basis om vanuit te starten is de app ‘Daglijst’.

Met een daglijst kun je nadenken over:

  • Wat moet ik op een dag doen?
  • Wat wil ik op een dag doen?
  • Wat kan ik op een dag doen? Het stellen van reële en haalbare doelen is hier belangrijk, zodat je ook succeservaringen hebt.
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik niet te veel en niet te weinig doe? En dat de verschillen tussen de dagen niet te groot zijn?

Zorg voor structuur, iets wat makkelijker klinkt dan het is. Wat ook kan helpen is om over je prioriteiten na te denken en om je grenzen aan te geven. Zeker in de eerste maanden na de operatie. Wissel ontspanning en inspanning met elkaar af. Actief zijn en voldoende bewegen kunnen een positief effect hebben op vermoeidheid. Zie ook Bewegen en conditie.
Door aandacht te geven aan je energieverdeling kun je ervoor zorgen dat je energie bewaart voor activiteiten die het meest bijdragen aan je kwaliteit van leven.

Je kunt ook het hulpmiddel PRET gebruiken. Klik hier voor meer informatie.

Wil je graag meer informatie over contact met lotgenoten over bijvoorbeeld het verdelen van energie? Klik dan hier.