Bewegen en eten

Wanneer je lichamelijk actief bent, is het belangrijk dat je ook voldoende en goed eet. Wanneer je te weinig eiwitten binnenkrijgt, dan lukt het niet om spieren op te bouwen. En wanneer je naast te weinig eiwitten ook te weinig energie binnenkrijgt, kun je zelfs afvallen en spiermassa verliezen.
Het omgekeerde geldt ook: wanneer je wel voldoende en goed eet, bouw je nog steeds geen spieren op als je niet voldoende beweegt. Het moet dus allebei: goed eten en voldoende bewegen.

Soms is het verstandig om een half uur voor het bewegen iets te eten, een banaan of boterham. Heb je moeite om op gewicht te blijven en wil je spiermassa opbouwen? Dan is het aan te raden na het sporten een eiwitrijk tussendoortje te nemen. Je kunt hierbij denken aan een schaaltje kwark of een boterham met kaas en een beker melk. Er zijn ook eiwitshakes te koop als je dat makkelijker vindt. Let hierbij op of in deze shakes niet te veel suiker zit.

Wil je graag hulp bij bijvoorbeeld het vinden van een balans tussen bewegen en op gewicht blijven? Dan kun je terecht bij een diëtist en fysiotherapeut.