Bewegen en conditie

Na de maagoperatie is het belangrijk om zo snel mogelijk weer te gaan bewegen. Mensen die actief zijn en voldoende bewegen, hebben een betere levenskwaliteit. Ze zijn minder vaak moe en ook minder vaak somber of angstig. Ook kunnen ze beter hun dagelijkse activiteiten uitvoeren, zoals werk en hobby’s.
Als je voldoende beweegt, heb je ook minder kans dat je andere ziektes krijgt, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of suikerziekte.

Wanneer je bent hersteld van de maagoperatie kun je vrijwel alle activiteiten weer oppakken. Het kan zijn dat je last krijgt van gallige refluxReflux is het terugstromen van lichaamssappen in de slokdarm. Na het verwijderen van de maag is er geen maagzuur meer wat in de slokdarm kan komen. Wel kunnen gal- en darmsappen de slokdarm instromen. Dit is omdat de sluitspieren van de maag zijn verwijderd tijdens de maagoperatie. Het kan een branderig gevoel achter het borstbeen geven. Ook kan het een vieze smaak in de mond geven. bij sporten of activiteiten waarbij je lichaam zich in een omgekeerde (ondersteboven) houding bevindt. Het is dan beter deze sport of activiteit niet te doen.

Voor actief zijn en voldoende bewegen zijn ook de onderwerpen energiebalans en slapen belangrijk. Klik hier als je er meer over wilt weten.

Verder kan de pagina Sport en bewegen bij kanker van kanker.nl informatief zijn. Ondanks dat deze website zich vooral richt op kanker.

 

Laatst bijgewerkt: Februari 2022