Zwangerschap zonder maag

Het kan voorkomen dat een maagverwijdering vanwege de CDH1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 1998). Iemand met een mutatie (verandering) in het CDH1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker en lobulair-type borstkanker (vrouwen). of CTNNA1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 2013). Een mutatie (verandering) in het CTNNA1-gen komt veel minder vaak voor dan een mutatie in het CDH1-gen. Iemand met een mutatie in het CTNNA1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker. Of er ook een verhoogd risico op lobulair-type borstkanker bestaat, is voor nu nog onduidelijk.mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). nodig is in de vruchtbare levensfase. Dit kan leiden tot mogelijke tekorten aan bepaalde voedingstoffen bij vrouwen, zeker tijdens de zwangerschap. Het kan daarom een optie zijn om met de maagoperatie te wachten tot de kinderwens is vervuld. Klik hier voor meer informatie over ‘Kinderwens en erfelijke aanleg’. Het wachten kan alleen zolang het medisch veilig lijkt te zijn.

Maar kan een vrouw zwanger worden na een maagverwijdering? Ja, de praktijk wijst uit dat het mogelijk om een zwangerschap door te maken terwijl je geen maag meer hebt. Toch moet er wel met een aantal zaken rekening worden gehouden. En begeleiding in een (academisch) ziekenhuis door een gynaecoloog is nodig.

Verder is het advies om na de maagoperatie ten minste zes tot twaalf maanden de tijd te nemen voordat je probeert zwanger te raken. Deze tijd heb je nodig voor bijvoorbeeld het weer op gewicht komen en om problemen met voeding aan te pakken.

 

Laatst bijgewerkt: Februari 2022