Verzekeringen

Bij het afsluiten van een levensverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering mag een verzekeraar je niet zomaar alles vragen over erfelijkeBepaald door je genen. Iets wat in de familie kan worden doorgegeven aan de volgende generatie. ziektes, aandoeningen of onderzoeken daarnaar. Tot een bepaald bedrag (de vragengrens) vraagt de verzekeraar niet naar erfelijke ziektes in de familie. Ook niet naar uitslagen van DNA-onderzoek van jezelf. Wil je jezelf boven dat bedrag verzekeren dan mag de verzekeraar vragen naar erfelijke ziektes in je familie. En ook naar resultaten van DNA-onderzoek.

Angst voor het afsluiten van een verzekering is meestal onterecht. Er is juist veel wel mogelijk.

Goed om te weten: Een gesprek met een klinisch geneticusErfelijkheidsarts heeft geen nadelen voor verzekeringen of hypotheek.

Levensverzekering
Een levensverzekering kan nodig zijn voor het afsluiten van een hypotheek. De vragengrens voor een levensverzekering verandert regelmatig. Op 1 januari 2022 lag deze vragengrens op €294.803,-. Wil je weten wat op dit moment de vragengrens bij levensverzekeringen is, kijk dan op de website hieronder.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Wil je een eigen bedrijf starten of ben je een eigen bedrijf begonnen? Dan kan je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Ook hier geldt een vragengrens. Op 1 januari 2022 was deze vragengrens €42.745,- voor het eerste jaar. Voor de jaren erop volgend was de vragengrens €28.616,-. Wil je weten wat op dit moment de vragengrens bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is, kijk dan op de website hieronder.

 

Mogelijk bruikbaar voor meer informatie: https://erfelijkheid.nl/ziektes-en-dan/verzekeringen-en-erfelijke-ziektes
Op deze website vind je bijvoorbeeld ook de folder ‘Verzekeren en erfelijkheid’.

 

Laatst bijgewerkt: Februari 2022