Borstkanker

Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat het risico om lobulairDan gaat het om de melkkwab. Lobulair-type borstkanker groeit vanuit de melkkwabben (lobuli) en groeit vaak diffuus, dus zonder scherpe omlijning.-type borstkanker te krijgen tussen de 39 en 55 procent ligt. Dit geldt voor vrouwelijke dragers van de CDH1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 1998). Iemand met een mutatie (verandering) in het CDH1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker en lobulair-type borstkanker (vrouwen).mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). voordat ze 80 jaar zijn. In de spreekkamer wordt over het algemeen gesproken over een risico van ongeveer 40 procent.

In andere woorden: van de 100 vrouwen met de CDH1-mutatie krijgen ongeveer 40 vrouwen lobulair-type borstkanker (plaatje hieronder).

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een vrouw zelf eerst borstkanker heeft (gehad) en dat later de mutatie wordt ontdekt.

Literatuur geeft aan dat hormonale anticonceptie (de anticonceptiepil) invloed kan hebben op het risico op hormoongevoelige kankersoorten. Je kunt hierbij denken aan borstkanker (het risico op borstkanker stijgt licht) en eierstokkanker (het risico op eierstokkanker daalt sterk). Omdat borstkanker meer voorkomt dan eierstokkanker heffen deze effecten elkaar ongeveer op bij vrouwen zonder mutatie.

Heeft bij de CDH1-mutatie het gebruik van de anticonceptiepil een effect op het risico op borstkanker? Wetenschappelijk gezien, is dat nog onduidelijk. Ga je ervan uit dat het effect gelijk is als bij vrouwen zonder mutatie? Dan zal het risico op borstkanker iets verhoogd zijn bij het gebruik van hormonale anticonceptie. Dit is een verhoging die niet helemaal wordt gecompenseerd door de risicoverlaging op eierstokkanker. Het gaat uiteindelijk maar om een kleine risicoverhoging. Een andere optie is het koperspiraal, dat geen hormonen heeft. Adviezen die zorgprofessionals geven, passen bij de persoon in kwestie. Heb je vragen? Stel ze dan gerust aan je behandelend arts. Je kunt ook met hem of haar bespreken welke anticonceptie voor jou geschikt is.