Partner vertellen over erfelijke aandoening

De uitslag van het DNA-onderzoek kan niet alleen gevolgen voor jezelf, maar ook voor je partner hebben. Wanneer je net te horen hebt gekregen dat je drager bent van de CDH1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 1998). Iemand met een mutatie (verandering) in het CDH1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker en lobulair-type borstkanker (vrouwen). of CTNNA1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 2013). Een mutatie (verandering) in het CTNNA1-gen komt veel minder vaak voor dan een mutatie in het CDH1-gen. Iemand met een mutatie in het CTNNA1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker. Of er ook een verhoogd risico op lobulair-type borstkanker bestaat, is voor nu nog onduidelijk.mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). hebben jij en je partner een dubbele taak: het eigen verdriet verwerken en het opvangen van de ander. Voor jullie beiden is het belangrijk dat er ruimte is om het eigen verdriet te verwerken. Hoe je dat doet en hoe snel, dat is voor iedereen anders. Elkaar respecteren is belangrijk.

Nieuwe partner
Wanneer vertel je een nieuwe partner dat je drager bent van een erfelijke aandoeningEen verandering in het erfelijk materiaal (DNA) die kan leiden tot een bepaalde ziekte of aandoening. Deze verandering kan in de familie worden doorgegeven aan de volgende generatie.? Het hangt er heel erg vanaf hoe het voor jou is.
Het kan vervelend zijn wanneer de persoon er langs een andere weg achter komt. Voor jou kan het ook onprettig voelen om je dragerschap voor je te houden. Soms is er ook een directe aanleiding om erover te beginnen, bijvoorbeeld wanneer jullie een gesprek voeren over kinderen.
Zie je er tegenop om te vertellen dat je drager bent van een erfelijke aanleg voor maagkanker? De praktijk wijst uit dat de kans groot is dat een partner goed reageert. Natuurlijk brengt je mutatiedragerschap moeilijkheden met zich mee. Het kan invloed hebben op de keuzes die je samen maakt. Maar sommige onderwerpen komen bij jullie misschien eerder aan bod dan bij andere paren. Dat hoeft geen nadeel te zijn.