Schuldgevoelens

Na het horen geen drager te zijn van de mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal)., ervaren veel mensen dat zij hun eigen verhaal kunnen afsluiten, maar dat het familieverhaal doorgaat. Familieleden die de mutatie niet hebben, kunnen zich soms schuldig voelen. Of ze voelen soms een extra verantwoordelijkheid voor andere familieleden die wel drager van de mutatie zijn.
Sommige mensen die de mutatie niet hebben, zeggen ook dat ze wel eens het gevoel hebben er niet bij te horen, omdat ze geen drager zijn.

Heb jij de mutatie niet en bijvoorbeeld je zus wel? Dan kan dat effect hebben op jullie relatie. Je kunt het als oneerlijk zien dat jij de mutatie niet hebt, maar zij wel. Maar het is goed om te bedenken dat je er niks aan kunt doen dat jij de mutatie niet hebt.

Tip: blijf in contact met elkaar en blijf bij elkaar in de buurt. Zeg bijvoorbeeld dat je het moeilijk vindt dat jij geluk hebt en de ander zoveel pech.

Vind je het lastig om als iemand die geen drager is van de mutatie om te gaan met schuldgevoelens? Dan kun je de klinisch geneticusErfelijkheidsarts of je behandelend arts altijd vragen om begeleiding door een gespecialiseerd maatschappelijk werker of psycholoog.