Invloed erfelijke aandoening op familie
Het kan zijn dat in dezelfde periode DNA-onderzoek bij meerdere familieleden plaatsvindt en dat men verschillende uitslagen krijgt. Dit kan tot tegenstrijdige gevoelens leiden. Iemand die een goede uitslag krijgt, kan opgelucht en blij zijn. Iemand anders kan in dezelfde periode juist verdrietig zijn over een slechte uitslag. Ook kunnen familieleden op een zelfde uitslag heel verschillend reageren. De verschillende gevoelens kunnen invloed hebben op de onderlinge relaties.
De manier en het tempo van het verwerken van de DNA-uitslag kunnen verschillen. Ook kunnen de keuzes die op basis van de uitslag worden gemaakt, verschillen.
Binnen families waar een erfelijke aandoeningEen verandering in het erfelijk materiaal (DNA) die kan leiden tot een bepaalde ziekte of aandoening. Deze verandering kan in de familie worden doorgegeven aan de volgende generatie. aanwezig is, kan het voelen alsof er twee groepen ontstaan. Hierbij kun je denken aan de groep familieleden met de mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). en de groep familieleden die de mutatie niet heeft. Tip: zie deze verdeling niet als zwart-wit. De aanwezigheid van de mutatie is maar één onderdeel van wie je bent.
Er zijn mensen met een mutatie die zeggen dat het juist wel positief kan werken om een groepsapp aan te maken waarin alleen familieleden zitten die de mutatie hebben. Zo kun je zaken die over de mutatie gaan in deze groepsapp bespreken. Andere onderwerpen kunnen dan in de groepsapp voor de hele familie worden besproken.
Wil je als familielid een persoon die drager is van de mutatie tot steun zijn? Maar weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken? Wat je kunt doen, is dit vertellen aan deze persoon en vragen wat hij of zij graag wil of prettig vindt. Praten hoeft niet altijd, soms is een klein gebaar voldoende, zoals samen iets doen.