Praten over DNA-onderzoek
Is DNA-onderzoek nog niet nodig? Dan kan het helpen om je kind niet teveel stil te laten staan bij de mogelijke aanleg. Je kunt vertellen dat onderzoek naar de erfelijke aanlegEen verandering in het erfelijk materiaal (DNA) die kan leiden tot een bepaalde ziekte of aandoening. Deze verandering kan in de familie worden doorgegeven aan de volgende generatie. voor maagkanker nog niet nodig is. Dat hij of zij nog niet de leeftijd heeft waarop actie hoeft te worden ondernomen (medische controles/operaties). Door wel met je kind in gesprek te gaan over de mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). kan hij of zij er alvast vertrouwd mee raken dat de mutatie aanwezig is in de familie. Door hier te klikken, kun je meer lezen over kinderen en DNA-onderzoek.
Gaat je kind nadenken over de vraag of hij of zij wel of niet DNA-onderzoek wil laten doen? Dan kun je besluiten om je kind te vertellen dat hij of zij zelf mag kiezen. Zijn of haar keuze staat los van wat familieleden hiervan vinden of van wat zij zelf hebben gekozen.
Zelfstandig kiezen voor DNA-onderzoek kan vanaf achttienjarige leeftijd. Tussen zestien en achttien jaar is het een beslissing van het kind samen met de ouders.