Invloed uitslag DNA-onderzoek op dagelijkse leven en kwaliteit van leven

De gevolgen van de uitslag van het DNA-onderzoek voor het dagelijkse leven en de kwaliteit van leven kunnen per persoon verschillend zijn. Het kan zijn dat je anders naar je leven kijkt en andere prioriteiten gaat stellen. Misschien wordt je angstig om maagkanker of borstkanker te krijgen. Je kunt teleurgesteld, verdrietig of boos zijn. Daarnaast kan de uitslag mogelijk effect hebben op je werk, studie, relatie met partner, gezin, familie, en kinderwens. Ook kun je je zorgen maken over het afsluiten van een verzekering. Wil je meer informatie over het onderwerp verzekeringen? Klik dan hier.

Effecten van de uitslag kunnen negatief zijn, maar ook positief. Zo kan de uitslag bijvoorbeeld voor duidelijkheid en opluchting zorgen. Uit de praktijk blijkt dat de meeste mensen tijd nodig hebben om de uitslag en de bijbehorende emoties te verwerken. Die tijd kan per persoon sterk verschillen. Daarna vinden de meeste mensen een goede weg om met de gevolgen om te gaan.

Omgaan met de uitslag hoef je niet alleen te doen. Je kunt de klinisch geneticusErfelijkheidsarts of je behandelend arts altijd vragen om begeleiding door een gespecialiseerd maatschappelijk werker of psycholoog.

Wil je graag meer informatie over contact met lotgenoten? Klik dan hier.