Lobulair-type borstkanker

Als uit DNA-onderzoek blijkt dat je drager bent van een CDH1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 1998). Iemand met een mutatie (verandering) in het CDH1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker en lobulair-type borstkanker (vrouwen).mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). dan heb je als vrouw niet alleen een erfelijke aanlegEen verandering in het erfelijk materiaal (DNA) die kan leiden tot een bepaalde ziekte of aandoening. Deze verandering kan in de familie worden doorgegeven aan de volgende generatie. voor maagkanker, maar ook voor borstkanker. Meer specifiek: het lobulair-type borstkanker. Het risico op borstkanker voor vrouwen met een CTNNA1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 2013). Een mutatie (verandering) in het CTNNA1-gen komt veel minder vaak voor dan een mutatie in het CDH1-gen. Iemand met een mutatie in het CTNNA1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker. Of er ook een verhoogd risico op lobulair-type borstkanker bestaat, is voor nu nog onduidelijk.-mutatie is nog niet duidelijk (klik hier als je er meer over wilt lezen).

Van de 100 vrouwen met de CDH1-mutatie krijgen ongeveer 40 vrouwen lobulair-type borstkanker (plaatje hieronder). Dit is voordat ze 80 jaar zijn. Wil je meer lezen over het risico op borstkanker? Klik dan hier.

Een borst bestaat uit onder andere melkkwabben (lobuli) en melkgangen (ducti). Een melkkwab wordt ook wel een klierkwab of een melkklierkwab genoemd. En een melkgang heet ook wel een kliergang of een melkkliergang. Na een zwangerschap zorgen de melkkwabben ervoor dat er melk gemaakt wordt. Via de melkgangen gaat de melk richting de tepel. Een lobulair-type borstkanker groeit vanuit de melkkwabben en groeit vaak diffuus, dus zonder scherpe omlijning. Dit tumortype is moeilijker om in een vroeg stadium te ontdekken op een mammografie. De MRI kan ook deze vorm van borstkanker in een vroeg stadium opsporen.

In het plaatje hiernaast is ter verduidelijking één van de melkkwabben rood gekleurd.
Lobulair carcinoom in situ (LCIS) betekent een voorstadium van borstkanker. Het is een vermeerdering van afwijkende cellen in de melkkwabben.
Invasief lobulair carcinoom ontstaat vanuit kwaadaardige groei van de cellen van de melkkwabben. Deze borstkanker kan zich verspreiden naar andere delen van de borst of het lichaam.

 

Laatst bijgewerkt: Februari 2022