Vóór besluitvorming

Veel mensen die drager zijn van een mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). hebben een familiegeschiedenis waarin kanker een rol speelt. Sommigen hebben kortgeleden, of op jonge leeftijd een ouder verloren. Anderen hebben misschien meegemaakt dat een kind, een broer of een zus is behandeld voor kanker. Ervaringen met de ziekte kunnen invloed hebben op hoe je omgaat met je eigen situatie. Ook kunnen de ervaringen een groot mentaal effect hebben. Heb je kortgeleden iets ingrijpends meegemaakt? Dan kan het belangrijk zijn om dit eerst te verwerken en om jezelf wat tijd te geven om over je eigen situatie te beslissen. Maar dit kan alleen als je behandelend arts ook vindt dat je hier de tijd voor kunt nemen.

Jongvolwassenen
Het kan lastig zijn om de voor- en nadelen van een keuze binnen het traject van erfelijkeBepaald door je genen. Iets wat in de familie kan worden doorgegeven aan de volgende generatie. Voorbeelden: De CDH1- of CTNNA1-mutatie. maagkanker te overzien. Als jongvolwassene komen daarbij nog mijlpalen die je wilt bereiken, bijvoorbeeld op het gebied van studie, carrière, relatie en het krijgen van kinderen. Je kunt hierdoor overspoeld raken. Wat kan helpen, is om helder te krijgen wat er nu aan de orde is en wat nog niet. Je kunt ook aandacht besteden aan het uitzoeken welke angst en bezorgdheid reëel is en welke niet.

Daarnaast kan loyaliteit naar je ouder(s)/familie leiden tot een keuze waar je eigenlijk niet 100 procent achter staat. Tip: denk vooral na over wat jij zelf belangrijk vindt en wat bij jou past.

 

Wil je graag ondersteuning dan kan dat. Via je behandelend arts kun je terecht bij een gespecialiseerd maatschappelijk werker of psycholoog. Je kunt bij deze persoon terecht voor bijvoorbeeld rouwverwerking. Ook kun je samen op een niet-sturende manier de voor- en nadelen van een keuze bespreken. Op deze manier kun je een goed doordacht besluit nemen.

Wil je weten hoe anderen iets hebben aangepakt? Klik dan hier voor meer informatie over contact met lotgenoten.