Redenen voor verwijdering borsten

Redenen om te kiezen voor verwijdering van de borsten:

  • Voor vrouwen met een CDH1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 1998). Iemand met een mutatie (verandering) in het CDH1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker en lobulair-type borstkanker (vrouwen).mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). is de kans dat zich lobulairDan gaat het om de melkkwab. Lobulair-type borstkanker groeit vanuit de melkkwabben (lobuli) en groeit vaak diffuus, dus zonder scherpe omlijning.-type borstkanker ontwikkelt ongeveer 40 procent. In andere woorden: van de 100 vrouwen met de CDH1-mutatie krijgen ongeveer 40 vrouwen lobulair-type borstkanker (plaatje hieronder). Dit is voordat ze 80 jaar zijn. Zie verder Risico op maagkanker en borstkanker (hier vind je ook informatie over de CTNNA1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 2013). Een mutatie (verandering) in het CTNNA1-gen komt veel minder vaak voor dan een mutatie in het CDH1-gen. Iemand met een mutatie in het CTNNA1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker. Of er ook een verhoogd risico op lobulair-type borstkanker bestaat, is voor nu nog onduidelijk.-mutatie). Met het preventief verwijderen van de borstenHet operatief verwijderen van de borsten waarin vooraf geen (gevorderde vorm van) kanker is vastgesteld. De chirurg haalt de borsten weg om (verdere vordering van) kanker te voorkomen. wordt de kans op het ontwikkelen van borstkanker erg klein (meer dan 95 procent lager).

  • Je voelt je angstig, bezorgd of onzeker, bijvoorbeeld als het gaat om of borstkanker zich ontwikkelt en wanneer. Het omgaan met deze gevoelens kan lastig zijn.
  • Door ervaringen met borstkanker bij familieleden.
  • Bezorgdheid dat als borstkanker zich zou ontwikkelen, dit niet (vroegtijdig) tijdens uitgebreid borstonderzoek wordt ontdekt. Afwijkingen kunnen worden gemist. Daartegenover: Er kan ook iets worden gevonden wat bij verder onderzoek geen afwijking blijkt te zijn. Je kunt je dan, achteraf gezien, onnodig veel zorgen hebben gemaakt.
  • Uitgebreid borstonderzoek als te belastend ervaren. Hierbij kun je denken aan op lichamelijk gebied, bijvoorbeeld een mammografie pijnlijk vinden. En aan op emotioneel gebied, bijvoorbeeld spanning of angst, ook verbonden met de uitslag van het borstonderzoek. De belasting kan invloed hebben op je dagelijkse leven. Je kunt door controle-onderzoeken het gevoel hebben dat je met de ziekte kanker wordt geconfronteerd.