Keuzehulp: surveillance van de borsten of verwijdering van de borsten

Deze keuzehulp is voor vrouwen die nadenken over surveillance van de borstenUitgebreid onderzoek om afwijkingen in de borsten op te sporen. (klik hier voor meer informatie) of een preventieve verwijdering van de borstenHet operatief verwijderen van de borsten waarin vooraf geen (gevorderde vorm van) kanker is vastgesteld. De chirurg haalt de borsten weg om (verdere vordering van) kanker te voorkomen. (klik hier voor meer informatie). Verschillende factoren kunnen een belangrijke rol spelen bij deze keuze. Via het overzicht aan de linkerkant van deze pagina kun je lezen over deze factoren.

Vrouwen met een CDH1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 1998). Iemand met een mutatie (verandering) in het CDH1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker en lobulair-type borstkanker (vrouwen).mutatieEen verandering in een gen, in een stukje DNA (erfelijk materiaal). kunnen een preventieve verwijdering van de borsten overwegen. Voor iedere vrouw wordt het risico op borstkanker ingeschat en afgewogen tegen de andere mogelijkheid: surveillance (jaarlijks). De overweging om (voorlopig) af te wachten of de operatie uit te stellen, speelt een rol als dit medisch verantwoord lijkt te zijn. Bij dit besluit zijn de bevindingen bij borstonderzoeken belangrijk.

Het risico op borstkanker voor vrouwen met een CTNNA1Één van de maagkankergenen (ontdekt in 2013). Een mutatie (verandering) in het CTNNA1-gen komt veel minder vaak voor dan een mutatie in het CDH1-gen. Iemand met een mutatie in het CTNNA1-gen heeft een verhoogd risico op diffuus-type maagkanker. Of er ook een verhoogd risico op lobulair-type borstkanker bestaat, is voor nu nog onduidelijk.-mutatie is nog niet duidelijk (klik hier als je er meer over wilt lezen). Daarom wordt geen preventieve verwijdering van de borsten geadviseerd. Je kunt nadenken over surveillance. De familiegeschiedenis speelt een rol bij die overweging.

Heb je de onderwerpen via het overzicht aan de linkerkant van deze pagina doorgelezen? Dan kun je daarna je afwegingen op een rij zetten. Er wordt geen advies gegeven. Wel kun je het zien als een stukje voorbereiding. Je kunt je afwegingen bespreken met je behandelend arts. De arts kan dan samen met jou een keuze maken die het beste bij jou past.

Je kunt een overzicht van je afwegingen opslaan of uitprinten. Het overzicht kun je ook meenemen naar een gesprek met je behandelend arts.

Wil je weten hoe anderen deze keuze hebben ervaren? Klik dan hier voor meer informatie over contact met lotgenoten.

 

Laatst bijgewerkt: Februari 2022