Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Bij iedere operatie is er kans op wondinfectie, trombose (een stolstel in het bloedvat) en longontsteking.

Bij verwijdering van de borsten met directe reconstructieHerstel van de vorm van de borst in dezelfde operatie als waarin de borst wordt verwijderd. De plastisch chirurg begint dus direct met de hersteloperatie. bestaat er daarnaast een kans op een aantal andere complicatiesEen complicatie is een niet bedoelde en niet gewenste gebeurtenis of toestand tijdens of volgend op medisch handelen.. De meest voorkomende of meest ingrijpende complicaties zijn:

  • Nabloeding
  • Seroomvorming: Vochtophoping in het wondgebied
  • Necrose: Afsterven van de huid/tepel
  • Infectie van de protheseNa verwijdering van de borst, kan de binnenkant van de borst worden vervangen door een prothese. Met de prothese wordt de vorm van de borst hersteld. Tijdens een operatie kan één van de twee volgende soorten worden gebruikt. 1) De siliconen prothese met een buitenkant van silicone, gevuld met siliconen gel. 2) De zout prothese met een buitenkant van silicone, gevuld met fysiologisch zout.

De kans op infectie is groter als je rookt, en bij overgewicht en/of grote borsten (vanaf cup C). Vanuit plastische chirurgie wordt aangegeven dat je bij voorkeur een half jaar gestopt moet zijn met roken vóór borstreconstructie. Ook mag je BMI niet hoger zijn dan 30 (ernstig overgewicht). BMI betekent body mass index. De BMI geeft een inschatting van hoe gezond je lichaamsgewicht is in verhouding tot je lengte.