Verwijdering borsten met directe reconstructie

Een huidsparende (skin sparing) verwijdering van de borst met directe reconstructieHerstel van de vorm van de borst in dezelfde operatie als waarin de borst wordt verwijderd. De plastisch chirurg begint dus direct met de hersteloperatie. is het wegnemen van het borstklierweefsel waarbij de huid van de borst gespaard blijft. De binnenkant van de borst wordt vervangen door een protheseNa verwijdering van de borst, kan de binnenkant van de borst worden vervangen door een prothese. Met de prothese wordt de vorm van de borst hersteld. Tijdens een operatie kan één van de twee volgende soorten worden gebruikt. 1) De siliconen prothese met een buitenkant van silicone, gevuld met siliconen gel. 2) De zout prothese met een buitenkant van silicone, gevuld met fysiologisch zout., of door eigen weefsel. Vaak kan de tepel worden behouden. De mogelijkheden bespreekt het behandelteam met je. Voordat de chirurg een prothese plaatst, kan het soms nodig zijn om eerst de huid en/of borstspier op te rekken. In dat geval wordt eerst een tissue-expander geplaatst en vindt op een later moment de definitieve reconstructie plaats. Een tissue-expander is een soort ballonnetje. Dit ballonnetje wordt over een periode van een aantal weken gevuld met steriele vloeistof.

Zie het plaatje hieronder voor voorbeelden van een tepel- en huidsparende verwijdering met directe reconstructie. Het linker voorbeeld is met een tissue-expander. Het rechter voorbeeld is met een prothese.

De chirurg en de plastisch chirurg voeren de operatie uit. De klinisch patholoogEen arts die onder de microscoop weefsel beoordeelt. Bij erfelijke maagkanker gaat het om weefsel van de maag en eventueel borst(en). Dit kan in de vorm van een biopt of een operatieve verwijdering van de maag of borst(en) zijn. Via onderzoek van dit weefsel onder de microscoop worden diagnoses gesteld. onderzoekt het weefsel dat tijdens de operatie is verwijderd (zie ook Weefselonderzoek).

De kans op het ontwikkelen van borstkanker is meer dan 95 procent lager na preventieve verwijdering van de borstenHet operatief verwijderen van de borsten waarin vooraf geen (gevorderde vorm van) kanker is vastgesteld. De chirurg haalt de borsten weg om (verdere vordering van) kanker te voorkomen.. Maar er is geen garantie dat er nooit borstkanker ontstaat. Niet al het borstweefsel kan verwijderd worden tijdens de operatie.

In principe krijg je een borstreconstructie vergoed van de zorgverzekering. Dit gaat wel ten koste van het eigen risico.