Periode na de operatie

Na de operatie kun je pijn hebben en misselijk zijn. Het gevoel van de huid rondom het litteken is na de operatie vaak veranderd. Dit komt door het beschadigen of het doorsnijden van huidzenuwen. In het geval van alleen verwijdering van de borsten kan een doof gevoel nog maandenlang aanhouden of blijvend zijn. Over het algemeen is er wel sprake van herstel. In het geval van verwijdering van de borsten met directe reconstructieHerstel van de vorm van de borst in dezelfde operatie als waarin de borst wordt verwijderd. De plastisch chirurg begint dus direct met de hersteloperatie. blijft de gevoelloosheid (een doof gevoel).

Heeft er geen directe reconstructie plaatsgevonden? Dan overlegt de verpleegkundige met jou of je een uitwendige prothese wilt dragen. Een functie van een prothese is om de verwijderde borst te vervangen. Voor ontslag wordt dan een tijdelijke prothese aangemeten. Deze prothese is bedoeld als overgang naar de definitieve uitwendige prothese. Of ter overbrugging op een reconstructie door de plastisch chirurg. Hiernaast zie je een voorbeeld van een tijdelijke prothese. Het is een stoffen hoesje gevuld met speciale vulling (een soort watten). De prothese heeft weinig gewicht.
Na ongeveer drie maanden is de wond voldoende genezen om een definitieve uitwendige prothese te dragen. Deze prothese is over het algemeen gemaakt van siliconen. Zie de foto’s hieronder.

   

Het moment van ontslag uit het ziekenhuis hangt af van je herstel en zelfstandigheid. Over het algemeen kun je na verwijdering van de borsten de volgende dag naar huis. Als je een directe reconstructie hebt ondergaan, kun je na een aantal dagen naar huis.

Na het ontslag uit het ziekenhuis kun je je dagelijkse activiteiten langzaam steeds meer uitbreiden tot je normale niveau. Zorg daarbij voor een dagritme waarbij je na activiteiten rustmomenten inlast. Het is moeilijk aan te geven wanneer je weer helemaal van de operatie bent hersteld.
Heb je een directe reconstructie ondergaan? Dan mag je tijdens de eerste zes weken na de operatie je armen niet hoger optillen dan 90 graden ten opzichte van de romp. Ook mag je niet meer dan drie kilogram tillen of duwen. Daarnaast mag je niet sporten, dus geen krachtsinspanning leveren. Het is aan te raden om de buikspieren te gebruiken bij houdingswisseling in bed. Slaap niet op je buik. Verder is het belangrijk om de schouders beweeglijk te houden. Een fysiotherapeut kan je advies geven.