Invloed operatie op dagelijkse leven en kwaliteit van leven

De operatie en de gevolgen van de operatie kunnen invloed hebben op je dagelijkse leven en de kwaliteit van je leven. Deze invloed kan voor iedere persoon verschillend zijn. Zo kun je je bijvoorbeeld angstig, verdrietig, boos of onzeker voelen. Je lichaamsbeeld (hoe je over je lichaam denkt) en de lichaamsbeleving kunnen veranderen. Uit ervaring blijkt dat je meestal tijd nodig hebt om het gemis van je borsten te verwerken. Ook wanneer je een borstreconstructieHerstel van de vorm van de borst. Dit doet de plastisch chirurg. hebt gehad. Dan kan er tijd nodig zijn om te wennen aan de nieuwe borsten. Verder kan de operatie effect hebben op intimiteit, seksualiteit, gevoel van vrouwelijkheid, en zelfvertrouwen.
Niet alleen kan er veel veranderen in jouw leven, maar ook in dat van jouw partner. Tip: zorg ervoor dat je contact met elkaar houdt en met elkaar bespreekt waar je mee zit.

Je kunt last houden van vermoeidheid. En door de narcose, het medicijngebruik, energieverlies en emoties rondom de operatie kunnen je concentratieHet richten van je aandacht ergens op. en geheugen verminderd zijn. Klik hier als je meer wilt lezen over vermoeidheid na een operatie. En klik hier als je meer wilt lezen over concentratie en geheugen na een operatie.

Wanneer je weer kunt werken, hangt af van je werkzaamheden en van je persoonlijke situatie. Wil je meer lezen over het onderwerp werk? Klik dan hier.

Als je behoefte hebt aan ondersteuning dan kun je terecht bij je huisarts. Of via je behandelend arts bij een gespecialiseerd maatschappelijk werker, psycholoog, seksuoloog of relatietherapeut. Deze ondersteuning is ook mogelijk voor mensen die dicht bij je staan.
Wil je graag meer informatie over contact met lotgenoten? Klik dan hier.

Hieronder vind je een aantal websites die ook informatief kunnen zijn. Ondanks dat deze websites zich vooral richten op kanker.

Lichamelijke activiteit
Na een borstoperatie kun je last krijgen van bijvoorbeeld je schouders, nek, borstbeen en spieren in het borstgebied. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk voor de opbouw van je conditie. Activiteiten kun je opbouwen voor zover de pijn dat toelaat. Als je dat wilt, kun je terecht bij een fysiotherapeut voor oefeningen en adviezen. Na verwijdering van de borsten met een directe reconstructie mag je twee weken na de operatie weer fietsen en autorijden. Sporten waarbij je vooral de borstspier gebruikt, mag pas weer na drie maanden. Je kunt hierbij denken aan tennis, paardrijden, hockey, roeien.

Verwijdering van de borsten met directe reconstructie
Het eerste jaar mag je niet onbeschermd in de zon of onder de zonnebank. Niet onbeschermd houdt in: huid beschermen met zonnebrandfactor 50 en elke anderhalf uur controleren of de huid van de borst niet rood wordt. De zon gaat dwars door de kleding heen en zwarte kleding houdt de warmte vast. Door de ongevoeligheid van de huid voel je niet wat er gebeurt.