Wat is een MRI?

De letters MRI staan voor Magnetic Resonance Imaging. Een MRI van de borsten (MRI mammae) is een onderzoek waarbij door middel van elektromagnetische golven een scan van de borsten wordt gemaakt. Een MRI spoort vaker correct lobulairDan gaat het om de melkkwab. Lobulair-type borstkanker groeit vanuit de melkkwabben (lobuli) en groeit vaak diffuus, dus zonder scherpe omlijning.-type borstkanker op dan een mammografie.

Voor het maken van de MRI lig je met een ontbloot bovenlichaam op je buik in een smalle tunnel. De manier waarop de MRI wordt gemaakt, kan verschillen per ziekenhuis en zelfs per MRI-apparaat. Hieronder zie je een voorbeeld. Op het rechter plaatje zie je dat je tot aan je bekken in de MRI gaat.

   

Vooraf krijg je een infuus, meestal in de binnenkant van je elleboog. Dit is omdat het gebruik van contrastvloeistof nodig is voor een MRI van de borsten. Je bovenlichaam ligt hoger waardoor de borsten naar beneden hangen boven de tafel. Voor de scan moet je ongeveer tien tot vijftien minuten stil liggen. Vanwege hard geluid is het advies om oordopjes én een koptelefoon te dragen.

Wil je weten hoe iemand anders een borstonderzoek heeft ervaren? Meer informatie over contact met lotgenoten, vind je hier.